Telafi eğitimi nedir, ne kadar sürecek? Corona virüsü tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim süreci devam ederken öğrenciler telafi eğitimle alakalı güncel bilgileri araştırmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde TBMM'de kabul edilen kanun teklifinin ardından milyonlarca öğrenci '' telafi eğitimi nasıl olacak?'' sorusuna yanıt aramaya başladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bütün bir dönemin eğitimi değil, kısmi ve hızlandırılmış bir eğitim sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. Buna göre Telafi eğitimi nedir, ne kadar sürecek, sınav olacak mı? İşte konuya ilişkin güncel bilgiler…
Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim öğretim sürecine ilişkin yaptığı açıklamaların ardından '' telafi eğitimi nedir, ne kadar sürecek?'' sorularına yanıt aranmaya başlandı. TBMM Genel Kurulu'nda koronavirüs nedeniyle eğitimlerin telafisine ilişkin düzenleme ile kabul edilmişti. Telafi eğitimi, bütün bir dönemin eğitimi değil, kısmi ve hızlandırılmış bir eğitim sürecini kapsıyor.
Telafi eğitimi, bütün bir dönemin eğitimi değil, kısmi ve hızlandırılmış bir eğitim süreci oluyor. Düzenlemeye göre rehberlik öğretmenleri; tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilecek. Bu durumda rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamayacak.
Telafi eğitimlerini de mayıs-haziran ile eylül-ekim için daha ağırlıklı olarak düşündüklerini bildiren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, şunları söyledi:
"Bu konuda ne olursa biz ne zaman ne yaparız konusunda hazırlıklarımız var. (Telafi eğitimleri) Temmuz ve ağustosu çok düşünmüyoruz, çok planlamıyoruz. Bizim öncesinde ve sonrasındaki dönemlere ilişkin çalışmalarımız, daha baskın ama böyle bir kriz durumunda dünyanın yaptığı işler gibi biz de senaryo ve takvim neyi gösterirse ona göre düzenlememizi yapacağız. Yaz ayları için bir planlamamız açıkçası yok. (Eylül ve ekim) daha ağır basıyor ve onun öncesindeki dönem için çalışmalarımız var. Yani mayıs ve haziran ayları için planlamalarımız var ama temmuz ve ağustos ayı için çok fazla bir planlama üzerinde çalışmıyoruz."
Selçuk, bu konudaki sözlerine açıklık getirirken, telafi eğitimlerinin temmuz ve ağustos aylarında olmayacağını söyledi. ''Ama mayıs ve haziran üzerinde, eylül ve ekim üzerinde yoğun bir planlamamız, çalışmamız var. Bu çerçevede, Bilim Kurulu tavsiye ederse ve Türkiye'nin genel durumu müsait olursa elbette biz mayıs, haziran ayında okulu açarız." diyen Selçuk, mayıs ve haziranın devreden çıkması gibi bir şeyin şu an kesinlikle söz konusu olmadığını kaydetti.