Eskiden köy iken 1992 yılında ilçe olmasına karar verilen Sultanbeyli nereye bağlı bilmek isteyenler için burası İstanbul'a aittir. Şehrin kuzey kısmında yer alan Sultanbeyli hangi yakada diye soranlar, ilçenin Anadolu Yakası'nda bulunduğunu öğrenmelidir. Sultanbeyli nereye yakın diyenler için burası Sancaktepe, Kartal, Pendik ve hatta Ataşehir'e oldukça yakın bir konumda yer alır. Sultanbeyli'ye nasıl gidilir? İşte merak edilenler…
İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan bu ilçe geçmişte, "Sultan Beyliği Çiftliği" ve "Sultan Beyliği" gibi isimler ile anılmış ve son olarak "Sultanbeyli" adını almıştır. Abdurrahmangazi, Adil, Ahmet Yesevi, Akşemseddin, Battalgazi, Fatih, Hamidiye, Hasanpaşa, Mimar Sinan, Mecidiye, Mehmet Akif, Necip Fazıl, Orhan Gazi, Turgut Reis ve Yavuz Selim olmak üzere toplamda 15 mahallesi bulunur. Sultanbeyli'nin sınır olduğu diğer ilçeler arasında Pendik, Kartal ve Sancaktepe vardır. İlçenin tam içinden geçmekte olan Anadolu Otoyolu (O-4) sayesinde ulaşım oldukça kolaydır. İster özel araç veya taksiyle ister toplu taşıma seçeneklerinden biriyle Sultanbeyli'ye kolaylıkla ulaşım sağlanabilir.
İstanbul içinde yaşayanlar, özellikle Avrupa Yakası'nda ikâmet edenler için Sultanbeyli'ye nasıl gidileceği bir merak konusudur. Şahsi araç veya taksi kullanacak kişilerin yapması gereken, Anadolu Otoyolu'nu (O-4) veya E80'i kullanmaktır. Yol boyunca bazı OGS ve HGS geçiş sistemlerinden geçerken ödeme yapılması gerekir. Toplu taşımayı kullanmayı tercih edenler, 132C, 132M, 132V, 14KS, 522ST ve UM73 otobüs hatlarına binmelidir. Ek olarak, BL-400, BL-401 ile C86 minibüs hatları ile de Sultanbeyli'ye gidilebilir. Metro ile gitmeyi düşünenler, M5 hattını kullanmalıdır. Sultanbeyli'ye gitmek için Marmaray'ı tercih edecekler, buraya aktarma yapmadan varamayacaklarını öğrenmelidir. Anadolu veya Avrupa Yakası'ndan gelen yolcular, Marmaray-Üsküdar İstasyonu'nda inmeli ve Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattına binmelidir.