Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yapılan açıklama ile okul tatili konusu netlik kazanmış ve uzaktan eğitim uygulamasının Mayıs sonuna kadar uzatılmasına karar verilmişti. Böylece, okullar ne zaman açılacak sorusu yanıt bulmuş oldu. Tabii ki merak edilenler bununla da sınırlı değil. Öğrenciler, YKS tarihi ve 'YKS ertelenecek mi?' sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Peki, LGS ve YKS ne zaman yapılacak? Haberimizde, LGS tarihi ve YKS tarihi ile ilgili Bakan Ziya Selçuk'un yaptığı son açıklamalara ilişkin detaylar yer almaktadır. İşte, kritik tarihler ve tüm merak edilenler...
MEB İLE LGS VE YKS TARİHİ DEĞİŞTİ Mİ, YKS NE ZAMAN
Adaylar çalışmalarını sürdürürken sosyal medyada dolaşıma konuşulan 'YKS tarihi ertelendi, öne çekildi' iddiaları bir anda gündeme bomba gibi düştü. Yaşanan bu durum üzerine, '2020 YKS ne zaman yapılacak, sınav tarihi değişti mi?' sorularının yanıtı merak konusu olmuştu. Resmi açıklama Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yapıldı
2020 YKS NE ZAMAN YAPILACAK? 2020 LGS VE YKS TARİHİ
Tam bu noktada, '2020 YKS ne zaman yapılacak, sınav tarihi öne mi çekildi?' sorularının yanıtı arayanlar doğru yerdeler. Haberimizden, konuya yönelik güncel ve son durum bilgilerini öğrenebilirsiniz.
İşte, YÖK ve MEB takvimine göre üniversite sınavı 2020 YKS tarihi ve merak edilenler;
2020 YKS OTURUM TARİHLERİ
YKS 25-26 Temmuz'da yapılacak. TYT (Temel Yeterlilik Testi) 25 Temmuz'da, AYT (Alan Yeterlilik Testleri) ve YDT (YKS-Dil) ise 26 Temmuz'da yapılacak. ÖSYM Başkanı Halis Aygün de TYT'nin (Temel Yeterlilik Testi) 25 Temmuz'da, AYT (Alan Yeterlilik Testleri) ve YDT'nin (YKS-Dil) ise 26 Temmuz'da yapılacağına dikkat çekmişti.
UZAKTAN EĞİTİM 31 MAYIS'A UZATILDI
Bakan Selçuk'un açıklamaları şöyle: Bilim Kurulu'nun tavsiyesi doğrultusunda uzaktan eğitimin 31 Mayıs'a kadar uzatılmasına karar verildi. Tüm çocuklarımız ve velilerimizden ricam uzaktan eğitime sıkıca tutunmaları. Bu süreçten geriye döndüğümüzde uzaktan eğitim elimizi rahatlatacak. Uzaktan eğitimdeki temel amacımız; çocuklarımızın eğitimden kopmamaları.
LGS NE ZAMAN YAPILACAK?
LGS tarihiyle ilgili hafta başında yapılacak kabine toplantısı sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımız açıklama yapacak.
Peki, YKS ile ilgili son durum ne? İşte merak edilen detaylar...
2020 YKS NE ZAMAN?
YÖK Başkanı'nın yaptığı son açıklaması şöyleydi;
"Uzaktan eğitim ve öğrenme faaliyetlerini devreye soktuk. Her gün yeni sanal sınıflar devreye sokulmaktadır. Açıköğretimdeki ders materyallerini dijital platformlarda tüm üniversitelerimize açtık.
COVİD-19 salgını tüm hızıyla sürüyor. Biz süre daha evde kalmak, tüm yaş grupları için elzemdir. Üniversiteden istediklerimiz bu çerçevededir. Üniversitelerimiz aslında sağlam bir zeminde duruyor. Dünyadaki üniversite sıralamasında ilk 100'deki üniversiteler bile öğrencilerine net bir öneri sunamıyor. Büyük ölçüde ana kavram belirsizlik. Avrupa'da Almanya gibi bazı ülkeler bahar dönemini erteliyor, İsveç ve Fransa'da eğitime ara verildiğini görüyoruz. Kore'de ise online eğitim tavsiye ediliyor. Böyle bir ortamdan toplumun tüm katmanlarının, etkilendiği ortada. Türk Yüksek Öğretimi birçok ülkede olmayan tecrübeye sabittir. Bazı hususlarda kararlar aldık. Bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacaktır. Örgün öğretime ara vermek durumundayız. Bu yeni durumu kabullenmek durumundayız. YKS'nin 25-26 Temmuz'da yapılmasını karara bağladık."
YKS SINAV TARİHİ ERKENE Mİ ÇEKİLECEK?
Bu durumla ilgili iddialar bulunsa da henüz konuyla ilgili yetkili kurumdan gelen resmi bir açıklama bulunmuyor. Haberimizden tüm son dakika gelişmelerini takip edebilirsiniz...
YKS 2020'DE HANGİ KONULAR OLACAK?
Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "YKS'ye hazırlanan öğrencilerimiz de rahat olsunlar. YÖK ve ÖSYM Başkanlığımız ile koordineli bir şekilde tüm önlemleri alıyoruz. Buna göre 12. sınıf öğrencilerimiz; 9., 10., 11. sınıf müfredatlarına ek olarak 12. sınıf derslerinin sadece birinci döneminden sorumlu olacaklar." dedi.
Buna göre 12'nci sınıf müfredatından sorumlu olunacak konular şöyle;
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Edebiyat ile düşünce akımları, felsefe arasında ilişki gibi konularla birlikte, 'Hikaye' ve 'Şiir' ünitelerinde işlenen konular. Dilbilgisi çalışmaları, öğrencilerin temel eğitimden edindikleri bilgilerden hareketle ünitelerdeki ilgili metinler üzerinden yapılacak. Konu anlatımına girilmeyecek. Gerekirse konulara yönelik kısa açıklamalar yapılabilecek. Öğrenciler tüm dilbilgisi konularından sorumlu tutulacaklar.
MATEMATİK: Üstel Fonksiyon, Logaritma Fonksiyonu, Üstsel ve Logaritmik Denklem ve Eşitsizlikler İle Gerçek Sayı Dizileri, konularından; Geometride ise, Toplam-Fark ve İki Kat Açı, Trigonometrik Denklemler, Analitik Düzlemde Temel Dönüşümler konularından soru gelebilir. 12'nci temel matematik düzeyinde Denklem ve Eşitsizlikler, Üslü ve Köklü İfadeler, Bilinçli Tüketici Aritmetiği konularından sorumlu olunacak.
FİZİK: Düzgün Çembersel Hareket, Dönerek Öteleme Hareketi, Açısal Momentum, Kütle Çekim Kuvveti, Kepler Kanunları, Basit Harmonik Hareket, Dalgalarda Kırınım, Girişim ve Doppler Olayı konularından sorular gelebilir.
KİMYA: Redoks tepkimeleri, elektrot ve elektrokimyasal hücre kavramları gibi konuların yer aldığı Kimya ve Elektirik ile anorganik ve organik bileşikler, kovalent bağlı kimyasal türler gibi konuların yer aldığı Karbon Kimyasına Giriş ünitelerinden sorular sorulabilir.
BİYOLOJİ: Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi, Genetik Şifre ve Protein Sentezi, Canlılık ve Enerji, Fotosentez, Kemosentez, Hücresel Solunum konuları sınavda çıkabilecekler arasında.
İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Mustafa Kemal'in okuduğu okullar, öğretmenlerinin onun yetişmesine etkileri gibi konuların yer aldığı 20'nci Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Ve Dünya; Kuvayı Milliye hareketi, Büyük Millet Meclisi'nin açılışı gibi konuların yer aldığı Milli Mücadele; Atatürk ilkelerinin anlatıldığı Atatürkçülük ve Türk İnkılabı ünitelerinden sorular gelebilir.
COĞRAFYA: Adaylar, iklim elemanlarına ait kavramlar, coğrafyanın ilişkili olduğu disiplinler gibi konuların anlatıldığı Doğal Sistemler; Yerleşim yerleri seçimleri, toplu ve dağınık yerleşmeler gibi konuların anlatıldığı Beşeri Sistemler; dünyadaki bölgeler, harita gibi konuların yer aldığı Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler; İnsanların doğal çevreyi kullanma biçimleri gibi konuların yer aldığı Çevre ve Toplum ünitelerinden sorumlu olacaklar.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: İslam ve Bilim ünitesinden 'Din-Bilim İlişkisi', 'İslam Medeniyetinde Bilim ve Düşüncenin Gelişimi', 'İslam Medeniyetinde Öne Çıkan Eğitim Kurumları', 'Müslümanların Bilim Alanında Yaptığı Öncü ve Özgün Çalışmalar', 'Kur'an'dan Mesajlar: Fâtır Suresi 27-28. Ayetler' konuları; Anadolu'da İslam ünitesinden, 'Türklerin Müslüman Olmaları', 'Milletimizin İslam Anlayışının Oluşmasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler', 'Kur'an'dan Mesajlar: Nisâ Suresi 69. Ayet' konularından soru gelebilir.
FELSEFE: Felsefe dersinde 11'inci sınıf konularına yer verildi. Diğerlerinde ise şöyle: Mantıkta, Mantığa Giriş, Klasik Mantık; Sosyolojide, Sosyolojiye Giriş, Birey ve Toplum, Toplumsal Yapı, Toplumsal Değişme ve Gelişme; Psikolojide, Psikoloji Bilimini Tanıyalım, Psikolojinin Temel Süreçleri konuları sorumlu olunanlar arasında yer aldı.