Halen dört yıllık bir yükseköğretim programında okumakta olan öğrenciler veya bu programlardan mezun olmuş kişiler, üniversite sınavına girme zorunluluğu olmadan ikinci üniversiteyi okuyabilecek. 2010 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, 2012 yılında 6 farklı lisans programında ikinci üniversite okuma fırsatı sunuyor. Bu hizmet için adaylardan dönemlik 370 TL ücret alınıyor. Yaşam boyu eğitimin önemine dikkat çeken İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, üniversitede istediği bölümü okuyamayan ya da ikinci bir uzmanlık alanına sahip olmak isteyen kişilerin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Söylet, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde bu yıl öğrenci alınacak olan 4 yıllık bölümlerin Coğrafya, Felsefe, İşletme, İktisat, Sosyoloji ve Tarih olduğunu kaydetti. Bu bölümlerde ikinci üniversite okuyacak kişiler için kontenjan sınırlaması olmadığını da söyleyen Söylet, bu sayede dileyen herkesin kolaylıkla kayıt yaptırabileceğinin altını çizdi. Türkiye'nin neresinde olunursa, olunsun İstanbul Üniversitesi standartlarında eğitim alma imkânına ve mezun olma şansına sahip olunabileceğinin altını çizen Pof. Dr. Söylet, "Öğrenciler geleceklerini ikinci üniversite olanaklarıyla şekillendirebilecekler, zaman ve mekândan bağımsız olarak eğitim almanın kolaylıklarını yaşayabilecekler" dedi.
İKİNCİ ÜNİVERSİTE NEDİR?
Halen herhangi bir yükseköğretim kurumunun lisans (4 yıllık) programlarında eğitimine devam etmekte olan öğrenciler ile bu programlardan mezun olan öğrenciler, açık öğretim sistemi ile yürütülmekte olan programlara, mevcut okudukları veya mezun oldukları programlardan farklı olmak kaydıyla, kayıt yaptırarak, öğrenimlerine devam edebilecek. Belirtilen şartları sağlayan öğrenci ve mezunlara ikinci bir yüksekokul okuma şansı veren bu sistem, ikinci üniversite olarak tanımlanıyor.
ÜNİVERSİTEYE KİMLER BAŞVURABİLİR?
İstanbul
Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Özoğlu, başvuru yapılabilmesi için gerekli olan niteliklerden bazılarını şöyle sıraladı:
Örgün öğretimin herhangi bir programına ÖSYM tarafından yerleştirilenler ile bu programlardan mezun durumda olanlar.
ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan KKTC'deki üniversitelerde okuyan öğrenciler ya da mezun durumda olanlar.
Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen yabancı uyruklu öğrenciler.
Yurtdışı yükseköğretim kurumlarını bitirerek YÖK'ten denklik belgesi alanlar.
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi ile Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nde halen öğrenim görmekte olanlar ile buradan mezun olan öğrenciler.