Bu yıl ilk kez uygulanacak Liselere Giriş Sınavı'ndaki (LGS) sorular TEOG'dan çok farklı olacak. Öğrencinin akademik bilgi seviyesinin yanı sıra yorum, analiz ve bilimsel veri çıkarma yetenekleri de ölçülecek. Daha çok PISA ve TIMSS sınavlarına benzemesi beklenilen LGS sırasında sakin olmanın, etkin okumanın, sorunun tamamını okumanın ve süreyi iyi kullanmanın başarıyı arttıracağına vurgu yapan Mektebim Okulları Eğitim Koordinatörü Erdem Çıplak sınav sırasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
"KESİNLİKLE"YE DİKKAT: Yaş grubu itibariyle hatalı okumaya bağlı yanlış yapma olasılığı yüksek bir grup.
"Kesinlikle", "sadece" gibi kelimeleri fark etmeden soruları çözmeleri yanlışa götüren en önemli etkenlerden birkaçı.
Hatta cevap anahtarına farklı seçenek işaretleyen öğrenciler de oluyor. Konsantrasyonu üst seviyede tutmak bu tip hataları en aza indirecektir. Tabi okuma sırasında kelimelerin anlamını tek tek düşünerek çözüm yapmak fayda sağlayacaktır.
SORUYU İYİ ANLAYIN: Okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel duşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte soruların yer alması bilimsel bilgisi tam olan öğrencileri de zorlayabilir. Bu tip sorularda cevap soru içinde anlatılan süreçte gizlidir.
Soru içinde verilen bir veri, önemli bir bilgi sorunun kolayca çözülmesini sağlayabilir.
DENEY AĞIRLIKLI SORULAR:
Okuduğunu anlama sadece Türkçe dersi için değil diğer dersler içinde önemlidir.
Özellikle sayısal derslerde soru içinde bir ritim vardır. Soruda deney, günlük hayattan bir problem, çok karşılaşılan bir duruma farklı bir bakış açısı sorgulanmış olabilir. Bu tip sorular açık uçlu olduğunda daha zorlayıcı olurken çoktan seçmeli sorularda daha kolay çözüme ulaşılabilir.
SORUYA SADIK KALIN: Sonuç çıkarma birçok soru tarzında kullanılabilir.
Bazı sorularda "sadece bu deneyden" veya "sadece yukarıda verilen bilgilere göre" şeklinde soru kökleri kullanılmaya başlandı. Öğrenciler bu tip sorularda kendi bilgi dağarcıklarında olan bilgileri kullanmadan cevaplama yapmalıdırlar.
Böylece sorunun aslında ne kadar kolay olduğunun farkına varacaklardır.
ÇOK UZUN METİNLER ÇIKABİLİR
PARÇALARDAN BÜTÜNE GİDİN:
Analiz yapma üst düzey becerileri ölçen bir soru tarzıdır. Önermeleri veya verilen bilimsel bilgiyi kavramlar ölçeğinde incelemeyi ve çıkan bulguları değerlendirmeyi sorgulayabilir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi dahil tüm derslerde bu tip sorular üretilebilir. Öğrencilerimizin bu tip sorularda parçalardan bütüne gitmesi soruları çözmelerini kolaylaştıracaktır.
HER KELİMEYE DİKKAT: Öğrencilerimiz anlayabilecekleri, net bir dille yazılmış belki biraz uzun veya fazla görselli sorularla karşılaşabilirler.
Düz metin gibi okunan soruları doğru çözme olasılığı azalır. Sorularda her bir kelimenin önemli olduğunu tüm detaylarıyla okunması gerektiğini unutmamak gerekir.
TÜM ŞIKLARI OKUYUN: Doğru cevap "A" seçeneği oduğunu düşünsekte tüm seçenekleri mutlaka okumalıyız.
Bazen seçeneklerden biri doğru diğeri kesin doğru olabilir. Çünkü "A" seçeneği doğru iken "D" seçeneği kesin doğru olabilir. Yine son dönemde sorulan sorulardan bazılarının seneklerinden biri "doğru" iken diğeri "daha doğru" olduğunu gördük.
SINAV HAKKINDA KONUŞMAYIN
KAYDIRMA YAPMAYIN: Sorular cevaplandıkça optiğin ilgili kısmına kodlama yapılmalıdır. Tüm kodlamanın sınavın sonuna bırakılması yetişmeme ihtimali göz önüne alındığında büyük bir risk olacaktır. Ayrıca 3 yanlış bir doğruyu sildiği için boş bırakılan bir sorunun yerine kaydırma yapma riskini de artıracaktır.
YILMAK YOK: 4 çeşit kitapçık olması nedeniyle bazı kitapçık türlerinin ilk soruları zor sorular olabilir. İlk sorularda zorlanmanız veya soruları çözememeniz demek sınavının genelini yapamayacağınız anlamına gelmez. Sınav süresini doğru kullanarak tüm soruları okumak için zamanın iyi kullanılması gerekir.
MOLADA KONUŞMAYIN: Sözel ve sayısal sınavın arasında 45 dakikalık bir dinlenme süresinde sorular ve cevapları hakkında konuşmamak daha iyi bir seçenektir. Yanınızdaki öğrencinin bilgi seviyesinin çok iyi olduğunu düşünseniz de o da yanlış yapabilir.
YARIN OKULUNUZU GÖRÜN
Sınavdan bir gün önce vücudun alışık olduğu ritmi bozmamak gerektiğine dikkat çeken Erdem Çıplak "Alışık değilsek çok fazla açık havada kalmamak, ağır spor yapmamak, beslenme alışkanlığını değiştirmemek gerekir. Sınav günü kılavuzda yazdığı üzere sınav salonuna cep telefonu, küpe yüzük gibi eşyalar alınmayacaktır. Toplu taşıma ile sınav alanına gidecek öğrenciler yanlarında mutlaka bir kişinin eşlik etmesi gerekir. Toplu taşımada kullanılan kart veya benzeri aletlerin sınav salonuna alınmaması ihtimaline karşı hazırlıklı olmakta fayda vardır. Ayrıca sınavdan bir gün önce, yani yarın mutlaka sınava girilecek olan okulu görmek gerekir. Tüm öğrencilerin yanlarında geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı sınav giriş; belgesini bulundurması gerekmektedir. Aksi halde sınava alınmayacaklardır" uyarısında bulundu.