Başarılı öğrencileri İYTE'ye kazandırmayı amaçlayan lisede son sınıf öğrencileri, üniversite birinci sınıftan da ders alarak sınava girmeden üniversiteye adım atmış olacak.
Açıklamalarda bulunan İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, lisans üstü eğitime verdiği ağırlık ve teknik olanaklar açısından diğer üniversitelerden ayrılan enstitünün Ege Bölgesi'nin ileri teknoloji merkezi haline geldiğini ifade etti.
İYTE'nin olanaklarını diğer üniversiteler ve araştırma kurumlarına da açtığını, ayrıca yürütülen bir çok projeyle İzmir'e ve kampüsün bulunduğu bölgeye fayda sağlamak istediklerini kaydeden İlken, gelecek dönemde dikkati çekici yatırımlara başlayacaklarını söyledi.
Gençleri enstitüye çekmek amacıyla eğitim fuarlarına katıldıklarını, enstitünün olanaklarını anlatmaya çabaladıklarını belirten İlken, yerleşkenin sosyal olanaklarını geliştirmek üzere bir konser alanı yaratmak istediklerini anlattı.
30 bin dönümlük yerleşke içinde 600 dönümlük alanda İYTE Arena adı altında bir rekreasyon alanı oluşturacaklarını ifade eden İlken, bu alanın Ege'deki büyük konser organizasyonlarına ev sahipliği yapacağını söyledi.
Yatırım kapsamında karavan ve kamping alanları, yerleşke içindeki sıcak su kaynakları değerlendirilerek kapalı ve açık yüzme havuzları da oluşturacaklarını dile getiren İlken, Alaçatı ve Çeşme'ye yakın bir konumda olması nedeniyle yerleşkenin bulunduğu Gülbahçe bölgesinin de önemli bir turistik hareketlilik kazanacağını kaydetti.
İYTE Arena ile ilgili proje çalışmasının devam ettiğini belirten Prof. Dr. İlken, İYTE Vakfı tarafından yürütülen fen lisesi projesi hakkında da bilgi verdi.
Yerleşke içinde özel okul kurmak isteyen girişimcilerin ortaklığıyla oluşturacakları özel fen lisesinin 200-250 kişilik kapasiteye sahip olacağını belirten İlken, şu bilgileri verdi:
''Kurulacak lise, üniversitenin spor salonu, kütüphane, kafeterya gibi imkanlarından yararlanabilecek. Bize sadece bina yatırımı gerekiyor. Bu konuda İzmir'de bazı özel okullarla görüşüyoruz. Amacımız Ege Bölgesi'ndeki başarılı öğrencileri İYTE'ye çekmek. Bunun için de liseden başlamak istiyoruz. Bu lisede diğer okullardan farklı olarak son sınıf öğrencilerine misafir öğrenci olma avantajı sunulacak. Son sınıf öğrencileri, üniversite birinci sınıftan tüm bölümlerde ortak okutulan fizik, kimya, matematik gibi dersleri alabilecek. Çocuklar daha sonra üniversiteyi kazandıklarında bu derslerden muaf tutulabilecekler.''
''TÜRKİYE'DE BİR İLK''
Böylelikle, öğrencilerin hem üniversiteyi erken tanışmış olacaklarını, hem de bu bölümlere girebilmeleri için motivasyonlarının artacağını vurgulayan İlken, ''Bölümü kazanan öğrenciler de iki üç ders öne geçmiş olacak. Aynı zamanda liseden üniversiteye misafir öğrenci uygulamasıyla Türkiye'de bir ilki denemiş olacağız'' dedi.
Sistemin mevzuata uygun olduğunu belirten İlken, lise yatırımıyla ilgili bazı özel okullarla görüşmelerin devam ettiğini, yer tahsisi sorunu olmadığını sadece binayı yapacak yatırımcıya ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Okulun ortak olarak işletilebileceğini, ancak şu anda herhangi bir model oluşturmadıklarını ifade eden İlken, okulu en kısa sürede eğitime açmayı planladıklarını kaydetti.
İlken, İYTE'de Matematik ile Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümleri binalarının 2010 yılı sonunda tamamlanmış olacağını, 2012 yılından itibaren de Mühendislik Fakültesi bölümlerinin inşaatına başlanacağını dile getirerek daha sonra bir kongre ve öğrenci merkezi yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.