Tüm canlıların işitme organıyla algılayabildiği basınç değişimleri olarak adlandırılan sesin farklı kaynaklardan da çıkabildiği bilinir. Çevremizde duyduğumuz ses kaynakları birbirinden farklılık gösterir ve her bir sesin oluşumu farklı titreşimlere bağlıdır. Sesin oluşumu için titreşim hareketinin önemi söz konusudur. Sesin kaynağını öğrenmek için öncelikle ses terimini doğru bir şekilde öğrenmek gerekir. Mevcut ses tellerinin boyu havanın ses tellerine çarpmasıyla dışa çıkan sesin kalınlığına bağlıdır. Doğada ortaya çıkan her sesin farklı bir oluşumu vardır. Canlılar için önemli bir iletişim aracı olan sesin nasıl oluştuğu merak edilmiştir. Ses titreşimlerinin yarattığı bu oluşumların ne şekilde olduğunu bilmek gerekir. Ses oluşumunda farklı etkiler söz konusu olabilir. Bu durumda ses nasıl oluşur sorusuna verecek cevap da değişiklik gösterir.
Sesin nasıl oluştuğu merak edilen konular arasındadır. Bu durumda ses, akciğer organlarından gelen havanın ses tellerine çarpmasıyla oluşan, hassas aletlerle veya kulakla algılanabilen bir oluşumdur.
Titreşim oluşturan ses kaynakları mevcut havayı titreştirir ve titreşen hava dağılarak kulağa ulaşır. Böylece oluşan etkiyle beraber ses işitilmiş olur. Bu titreşimler dizisinde kulağa ulaşan ses kulak zarını etkiler ve titremesini sağlar. Titreme gerçekleştiğinde ise kulak ses titreşimini iç taraflara gönderir ve bu titreşim beyne ulaştığında ses işitilmiş olur.
Bir sesin oluşmasında titreşim hareketi önemlidir. Aynı şekilde insan sesinin oluşabilmesi için bir titreşimin oluşması gerekir. İnsan sesi, nefes verirken akciğerden gelen hava, gırtlakta bulunan ses tellerini titreştirerek ham sesi oluşturur. İnsan sesi genel olarak üç aşamadan oluşur. Bu aşamalar; solunum aşaması, ses tellerinin titreşim aşaması ve ham sesin bir şekle girip her insana özgü olan ses tonunun oluşum aşamasıdır.
Ses bir enerji türüdür ve dalgalar halinde yayılır. Ses bulunduğu ortamdaki maddelerin moleküllerini titreştirir. Ses dalgalarının etrafa yayılması için ses dalgalarının kaynağının çıkmış olduğu ortamda tanecikler bulunmalıdır.
Ses bulunduğu ortama bağlı olarak farklı şekilde yayılım gösterir. Ses katı, sıvı ve gaz ortamlarında hareket eden titreşimlerdir. Ses katı cisimlerde çok daha hızlı hareket eder. Ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde ve bu ortamlarda çok daha kolay yayılır.