Şapkalı mantarların gerçek kökleri bulunmaz. Şemsiye gibi şekillerinden kaynaklı olarak bu ismi almışlardır. Peki, şapkalı mantar nasıl ürer? Bu canlıların tohumla, eşeyli ya da eşeysiz üreme sistemi her zaman merak edilmiştir. Şapkalı mantarlar tohumla ürer mi? eşeyli ve eşeysiz üreme farkı, konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Şapkalı mantar eşeyli mi ürer eşeysiz mi? Şapkalı mantar sporla mı ürer sorusunun cevabı yazımızın devamında.
Şapkalı mantarlar, genellikle bahar aylarında görebileceğiniz canlılardan biridir. Şemsiye gibi şekli, bu canlıların şapkalı mantar ismini almasına neden olmuştur. Söz konusu canlıların şapkalarının altında bulunan spor keseleri, aynı zamanda üremesini sağlar. Çürükçül beslenen bu canlılar birden büyürler. Ormanlık alanlarda yağmurun hemen sonrasında şapkalı mantarlar görülür. Gelişimi genellikle 5 gün sürer.
Şapkalı mantarlar eşeyli ve eşeysiz şekilde ürerler. Tek hücreli olan mantarlar tomurcuklanma ile çoğalır. Suda yaşayan şapkalı mantarlarda ise eşeysiz üreme sistemi vardır. Bu mantarların bir kısmı zehirlidir. Zehirli ve zehirsiz mantarlar birlikte büyüdüğü için zehirli mantarları ayırt etmek neredeyse imkânsızdır.
Şapkalı mantarlar, eşeyli ve eşeysiz üreme sistemine sahiptir. Söz konusu mantarlar güçlü bir zehre sahip olabileceği için tüketilmesi son derece risklidir. Zehirli şapkalı mantarlar ölüme neden olabilir. Bu nedenle yemeklerde şapkalı mantar yerine kültür mantarı tercih edilir.