Gündelik dilde konuştuğumuz kelimeler dışında, dilimize yerleşen bazı yabancı kökenli kelimeler de vardır. Bu kelimelerden birisi olan saik, Farsça bir kelimedir. Bu kelimeyle daha önce karşılaşmayan ve ilk defa duyan kişiler, saik ne demek sorusuna cevap aramıştır. Felsefi bir terim de olan saik kelimesi, Osmanlıca yazılmış metinlerde sa'ik şeklindedir. Eski zamanlarda fayton sürücüleri için de kullanılan saik kelimesinin kökeni ve cümle içinde kullanımı kullanıcılar tarafından araştırılmıştır. Tasavvufta da karşılaşılan saik kelimesi ne anlama gelir? Ceza hukukunda saik ne demek? Bu soruların cevabını merak eden pek çok kişi internete başvurmuştur. Saik ne anlama gelir, cümle içinde kullanımı nasıldır? Konuyla ilgili bu sorulara cevap arayan kişiler için merak edilenlere yer verdik.
Dilimize yerleşen yabancı kökenli bir kelime olan saik çok sık karşımıza çıkmasa bile metinlerde denk gelmek mümkün. Saik ne demek sorusuna cevap arayan kişiler, bunun için internete başvurmuştur. Farsça bir kelime olan saik kelimesinin eş anlamı; sebep, vesile ve neden şeklindedir. Sevk kökünden türetilen saik kelimesi, yönlendiren, tayin eden ve gönderen anlamlarına gelir. Felsefe de kullanılan bu kelime, bir davranışın ortaya çıkmasına neden olan iç güdüleri tanımlar. Tasavvufta saik kelimesi ne anlama gelir sorusuna ise sevk eden, hususi sebep, amil tanımlamaları yapmak mümkün. Aynı zamanda hukuki bir terim olan saik, bir kişiyi belirli içerikte bir sözleşme yapmaya sevk eden düşünce ve tasavvurlardır.
Dilimize yerleşen ve pek çok alanda kullanılan saik kelimesinin kökeni ve cümle içinde kullanımı çok sık araştırılmıştır. Saik kelimesine dair örnek cümleler ise şu şekildedir;
Teklifinizi reddetmek için herhangi bir saik göremiyorum.
İnsandaki temek saikler herkeste aynıdır.