ROMA UYGARLIĞI
-Romalılar; disiplinli, planlı ve teşkilatlı hareket ederek kısa sürede büyün İtalya'yı Roma'ya bağlamışlardır.Bu gelişmelerden sonra Romalılar, Doğu Akdeniz'e yönelmişlerdir.İskender İmparatorluğu parçalandıktan sonra Selevkoslar Krallığı'nı yenerek Türkiye topraklarının tamamına hakim olmuşlardır.
-Roma İmparatorluğu'nun siyasal tarihinde; Krallık (MÖ 735-MÖ 510), Cumhuriyet (MÖ 510-MÖ 27) ve İmparatorluk(MÖ 27-MS 395) dönemleri yaşanmıştır.
-Cumhuriyet döneminde fetih hareketleri başladı.
-Romalılar, Kartaca'yı ele geçirebilmek için yaptıkları savaşların (Pön Savaşları) ikincisinde, Kartacalılar, filleriyle birlikte İtalya'ya girdiler. Kartaca Savaşlarının üçüncü safhasında Romalılar galip geldiler ve Kuzey Afrika'yı ele geçirdiler.
-Sırasıyla İspanya, Yunanistan, Anadolu ve cumhuriyetin sonlarına doğru ise Mısır Roma topraklarına katıldı.
-Sezar'ın öldürülmesinden sonra İmparatorluk devri başladı (MÖ27)
İMPARATORLUK DEVRİ
DEVLET YÖNETİMİ
ROMA ESERLERİ
BİZANS İMPARATORLUĞU
Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılması ile 395'te kuruldu.Başkenti İstanbul'dur.Anadolu, Suriye ve Mısır'a kadar olan yerleri hakimiyeti altında bulundurdu.Tarihi boyunca Bizans farklı sülaleler tarafından(12 sülale) yönetilmiştir.İmparator; başkomutan, başyargıç ve yasa koyuculuk yetkilerini elinde toplamıştır.Jüstinyen dönemi(518-610) Bizans'ın en güçlü olduğu dönemdir.Bizans Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini benimsemiştir.Bizans İmparatorluğu'nda kilise imparatora bağlıydı ve Ortodoksların dini lideri patrik imparator tarafından atanıyordu.Bu durum Avrupa'daki kilise ve papanın krallar üzerindeki baskısının tersine imparatorun patrik ve kilise üzerinde baskısının olduğunu göstermektedir.İstanbul bu dönemde önemli bir kültür ve sanat merkezi olmuştur.
Bizans döneminden günümüze kalan önemli eserler:
Ayasofya, Hora Kilisesi, Yerebatan Sarnıcı, Aya İrini Kilisesi, Binbirdirek Sarnıcı, İstanbul surları ve su kemerleri.