Yakın tarihimizin oldukça önemli bir kısmının haberleşme ve yayın organı olarak karşımıza çıkan radyo her ne kadar günümüz dünyası için biraz nostaljik kaçsa da kullanımını devam ettiğimiz bir cihaz olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte radyo yayıncılığı ve radyoculuk hâlâ devam etmektedir. Tarihsel olarak incelendiğinde ise radyoya öncülük eden birçok bilim insanından bahsetmek mümkündür. Bu bilim insanları günümüz dünyasının teknolojisine de öncülük eden çalışmalar ve keşifler yapmışlardır.
Radyo tarihsel olarak incelendiğinde buluşu ve yapımı konusunda çeşitli denemeler ile karşılaşmış olsa da doğrudan radyonun mucidi olarak Marconi'yi gösterebiliriz. Bununla birlikte radyonun buluşundan bahsedeceksek, Nikola Tesla, Olivie Lodge ve Stepanovitch Popov'dan da bahsetmek yerinde olacaktır. Nitekim bahsi geçen bilim insanları radyo dalgaları ile çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Hatta Popov radyo dalgalarından ses almayı başarsa da bunun patentini alamamıştır.
Kablosuz gerçekleştirilen telgrafın bir sonucu olarak radyo fikri ortaya atılmış ya da daha açık bir ifade ile kablosuz telgraf radyonun buluşuna öncü olmuştur. 20. Yüzyılın başlarında Marconi tarafından icat edilen radyo, mucit tarafından Hertz'in deneylerinin devam ettirilmesi sonucu bulunmuştur. Bu da bir alıcıya bağlı şekilde bulunan düzenekte zilin çalması sonucu ortaya çıkan sinyallerden oluşmaktadır.
Radyo çeşitli bilim insanlarının katkısı ile oluşmuş olsa da ilk halini 1895 yılında Marconi tarafından alan radyo 1898 yılına gelindiğinde tamamlanmış olarak karşımıza çıkmaktadır. Radyonun buluşuna asıl öncülük eden ise elektromanyetik dalgaların keşfini yapan Hertz'dir. Nitekim günümüzde yalnızca radyo değil televizyon gibi elektronik cihazların öncüsü olarak İngiliz Fizikçi Hertz'i gösterebiliriz.