Protein görevi nedir, ne işe yarar denir ise; vücut ve yaşamsal faaliyetin aksamaması için gereken en temel moleküllerden biri ve de en büyük molekülün bizzat kendisidir. Tam da bu sırada protein görevleri ve özellikleri konusu insanlar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Dinç, dirençli ve sağlıklı bir beden için her vücut, belli başlı yapı taşlarına ihtiyaç duymaktadır. Kalsiyum, su, vitamin ve mineralden sonra protein sayesinde de oldukça sağlıklı bir vücut elde edilmektedir. Vücuda alınması mecburi olan bu proteinleri vücuda, ne çok ne de az şekilde almamalıyız. Her gün dengeli ve kontrollü düzeyde protein alımı ve takviyesi yapılması oldukça önemlidir. İşte protein görevleri ve özellikleri ile birlikte nelerde bulunur yanıtları...
Protein, vücuttaki kasların ve mevcut dokuların oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Bu dokuları ve kasları oluşturduktan sonra, onları koruma görevi de yine proteinin vazifesidir. Yağlardan ve karbonhidratlardan hemen sonra enerji verme anlamında proteinler üçüncü sırada yer almaktadır. Ayrıca proteinler, hücre zarları yapılarında yer almakla birlikte, burada maddelerin alışverişlerinde faaliyet göstermektedir.
Hemoglobinin yapısı alyuvarların içerisinde yer almaktadır ve bu yapıları proteinler oluşturmaktadır. Ayrıca yıpranmış, hasar görmüş olan sorunlu hücrelerin yerine geçerek yenilenmesi ve onarılmasında kesin bir rol oynayan proteinler, hücreler içi ve hücreler dışı osmotik dengeleri de sağlamaktadır. Proteinler, mevcut vücudun gelişmesi ve onarılması durumunu, hücre yenileyerek üstlenmektedir. Proteinler, kemiklerin ve kıkırdakların gelişimlerinde de rol almaktadırlar.
Vücutta bulunan kasların kasılmasına da önayak olan proteinler özellikle sporcuların vazgeçemeyeceği bir takviye ve kaynaktır. Enzim ve hormon yapıları içerisinde yer alan proteinler aynı zamanda bu yapıları düzenleme görevlerini de üstlenmektedir. Kansızlık sorununun giderilmesine de yardımcı olan proteinler, kasların gelişimi ve büyümesi için olmazsa olmaz bir kaynaktır.
Proteinler, kolajen ve benzeri yapıları üretmekle birlikte, insülin benzeri hormonların da yapısında bulunmaktadır. Çocuklarda büyüme fonksiyonlarını sağlamada yardımcı olan proteinler, vücudu virüslerden ve bakterilerden de korumakla görevlidir. Birçok görevi bulunan proteinler hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir hem de vücuttaki enerji üretimini sağlamaktadır.