Potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşürken her zaman için sabit durduğu noktadan aşağı doğru hızla ivme kazanmalıdır. Yerçekiminin de etkisiyle hareketsiz duran ya da en tepe güç noktasına çıkmış olan nesne, potansiyel enerjisini terk eder ve kinetik enerjiye dönüşür. Bu konu belki isimlerin günlük hayatta çok kullanılmamasından dolayı ilk duyduğunda öğrenciler için karmaşık gibi gözükebilir fakat enerji dönüşümü konusu oldukça basit bir mantığa sahiptir.
Potansiyel enerji, kinetik enerjiye dönüşebilmektedir. Bunun nasıl olduğu aşağıda paylaştığımız örnekler ile kolayca anlaşılacaktır.
Örnek: Ağacın dalında duran bir erik, çekim potansiyel enerjisine sahiptir. Fakat bu erik, dalından koparak yere düştüğü sırada çekim potansiyel enerjisini kaybeder. Ve bu enerji yerini hareket (kinetik) enerjisine bırakır. Burada, enerjinin yok olma durumu söz konusu değildir. Aynı zamanda, yeni bir enerjinin ortaya çıktığından da söz edemeyiz. Burada yalnızca bir enerji dönüşümü söz konusudur.
Örnek: Bir basketbol oyuncusunun elinde tuttuğu top, halihazırda bir potansiyel enerji bulundurmaktadır. Fakat oyuncu topu potaya doğru attığı zaman, top yere düşerken hızla kinetik (hareket) enerjiye dönüşür.
Örnek: Aynı örneği bir futbolcuya uyarlayalım. Örneğin kaleci, başlama vuruşunda topu havaya dikiyor olsun. Kaleci topu diktiğinde top yukarı çıkarken gittikçe yavaşlar ve kinetik enerji de buna oranla azalır. Top en yüksek noktadayken de en yüksek potansiyel enerjiye sahip olur. Ardından top aşağı düşmeye başladığı ilk andan itibaren potansiyel enerji azalarak yerini kinetik enerjiye bırakır.
Rastgele bir maddenin, farklı biçimlerde hareket etmesi veya durması üzerinden enerjinin tür değiştirmesi olayına enerji dönüşümü denir.
Günlük hayatta sıklıkla gördüğümüz enerji dönüşümleri arasında kinetik (hareket) enerjinin potansiyel enerjiye, potansiyel enerjinin ise hareket enerjisine dönüşmesi vardır. Bilhassa yukarıda verdiğimiz erik örneği buna en güzel örneklerden biridir. Çünkü sabit duran bir erik daldayken potansiyel enerji bulundurur fakat dalından kopup aşağıya doğru düşmeye başladığı andan itibaren eriğin potansiyel enerjisi giderek kinetik enerjiye dönüşür. Yani hareket enerjisine.
Enerji, dönüşüme uğrayabilir ve bu birçok farklı sebepten dolayı meydana gelebilir. Bu dönüşümler, kendine özgü özelliklere sahiptirler. Enerjinin dönüşümlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Yukarıda sayılan enerji türleri, birbiri arasında dönüşebilme özelliğine sahiptirler. Yani bu şekilde enerji hiçbir şekilde yok olmuyor, sadece farklı bir enerji türüne dönüşmüş oluyor.