Günümüzde ağırlıklı olarak sanat, grafik tasarım ve metin yazarlığı gibi meslek dallarında kullanılmasına rağmen portfolyo, diğer sektörlerde faaliyet gösteren kişiler için de oldukça faydalı bir araçtır. Geçmiş deneyimlerden örnekler, devam edilen güncel çalışmalar, öğrencilik yıllarında yapılan stajlar, gönüllü katılım sağlanan dönemsel projeler, kişisel faaliyetler (hobiler, spor, kişisel gelişim çalışmaları), tamamlanan kurslar ve edinilen tüm yetkinliklere dair bilgiler ile doldurulur. Mesleğe bağlı olarak portfolyoda, fotoğraflara, çizimlere, resimlere veya metinlere yer verilir.
İş dünyasında, kişinin kendisini tanıtmasına olanak tanıyan fiziksel dosyaya ve web sitesi sayfasına portfolyo denir. Özellikle dijital olanları, çok daha fazla insana ulaşmayı sağlar. Bundan dolayı çok önemlidir. Deyim yerindeyse kişinin, sanal bir kartviziti, başarılarını teşhir ettiği bir vitrin ve yetkinliklerini sergileme fırsatı bulduğu bir showroom da denilebilir.
Portfolyo, diğer insanların sadece kişinin mesleği ve çalışmaları hakkında değil, aynı zamanda bir profesyonel olarak kişiliği ve yetkinlikleri hakkında fikir edindiği alandır. Bu, oluşturulan kişisel markanın durumunu ve sektörde yer edilen konumu sunmak için en işe yarar yöntemdir.
Özellikle uzun yıllardır çalışan kişiler için portfolyo hazırlama süreci çok da kolay değildir. Bugüne kadar elde edilen tüm deneyimlerin bir envanterini çıkarmak ve oluşturulan profili en iyi yansıtan çalışmaları tercih etmek gerekir. Portfolyo hazırlamaya başlamadan önce aşağıdakilere dikkat edilmelidir.
Portfolyonun içeriğinde olması gerekenler şunlardır:
Bu başarılara tanıklık eden belgeler şunlardır:
Portfolyo sade ve basit bir görünüme sahip olmalıdır. Bu, onu daha anlaşılır kılar. Fotoğraflar kolay erişilmeli ve çok hızlı yüklenmelidir. Sadece web için değil, bir dosya olarak da el altında bulundurulmalıdır. Çünkü iş görüşmelerinde sunum yapabilmeyi ve diğer adaylar arasında fark yaratmayı kolaylaştırır.