Çöpe atılması sonucunda doğaya karışan evsel atıklar söz konusu olduğu takdirde "Pil doğada kaç yılda yok olur?" sorusu öne çıkar. "Doğada pil kaç yılda yok olur?" sorusunun doğru yanıtına ulaşmaya çalışan kişilere net bilgi sunulması için bilimsel çalışmaların incelenmesi yeterlidir. Bu doğrultuda doğaya karışan atıklar üzerine yürütülen bilimsel çalışmalar çerçevesinde "Pil doğada kaç yıl kalır?" sorusunun yanıtına ulaşılabilir.
Farklı atık türlerinin doğada kaç sene içerisinde yok olduğu pek çok kişi tarafından araştırılır. Bu atıklar kağıt, evsel, besin, naylon ve elektronik gibi kategoriler kapsamında ele alınır. "Doğada pil kaç yılda yok olur?" gibi bir sorusuna yanıt almaya çalışan kişilere ise evsel atıklar kategorisinin incelenmesi sonucunda bilgi aktarılabilir. Çünkü pil; mobilya, giysi ve metal ürünler gibi nesnelerin de yer aldığı evsel atıklar sınıfına dahildir. Doğrudan toprağa karışarak bitkileri ve insan hayatını olumsuz yönde etkilediği bilinen pil, doğada son derece uzun bir süre içerisinde yok olabilen atıklardandır. Bu bağlamda "Pil doğada kaç yıl kalır?" sorusu, yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde elde edilen bulgulara göre "300 sene" olarak yanıtlanabilir.
Evsel atıklardan biri olan ve doğada 300 sene gibi uzun bir sürede yok olduğu bilinen pil, doğrudan toprağa karışan araçlardandır. Bu nedenle içeriğinde kurşun bulunan pillerin, toprağa karıştığı takdirde bitkileri ve insan sağlığını olumsuz olarak etkilediği söylenebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde pillerin doğaya karışmasının son derece tehlikeli olduğu ve bu atıkların işitme bozuklukları ile beyin hasarları gibi hastalıklara yol açabildiği saptanmıştır. Dolayısıyla evsel atıklar kategorisinde yer alan pillerin doğaya karışmasının önlenmesi ve geri dönüşüme kazandırılması önerilir. Böylelikle içerisinde değerli metallerin bulunduğu bilinen piller, doğaya ve insan hayatına zarar vermeden geri dönüşüme kazandırılabilir.