Hastanelerde sağlık kurulundan özel gereksinim duyduklarına dair rapor alan bireyler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Rehberlik Araştırma Merkezleri'ne (RAM) giderek incelemeye alınıyor. Burada engel grubuna ilişkin inceleme yapılan bireyler, RAM'ın belirlediği eğitim modülleri doğrultusunda özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde birçok farklı alanda eğitime başlıyor. Bu merkezlerde özel gereksinimli öğrencilere eğitim verecek öğretmenler ise MEB'in açtığı Özel Eğitim Alanında Destek Eğitimi Verecek Uzman Öğretici Kursu'nu tamamlayarak göreve başlayabiliyor.
Yurt genelinde 3 bin 200'ü aşkın özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde devlet desteğiyle tamamen ücretsiz eğitim alan yaklaşık 500 bin öğrenci bulunuyor. Yarım milyon özel gereksinimli öğrenci, büyük bir heyecanla yeni öğretmenlerini bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl gerçekleştirdiği 20 bin öğretmen atamasıyla sektörde çalışan birçok öğretmenin kamuda göreve başladığını belirten Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Said Örnek; "Merkezlerimizde ciddi bir öğretmen açığımız var. Milli Eğitim Bakanımıza sözümüz, Özel Eğitim Alanı Uzman Öğretici kurslarımız açılırsa bu yıl 10 bin öğretmeni istihdam edeceğiz." dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca bu yıl gerçekleştirilen 20 bin öğretmen atamasının ardından özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan birçok öğretmenin kamuda görevlendirildiğini belirten Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Said Örnek, konuya ilişkin SABAH'a önemli açıklamalarda bulundu. Örnek; "Cumhurbaşkanımızın sosyal devlet anlayışıyla merkezlerimizde hizmet verdiğimiz 800 bin öğrenci mezun oldu, 500 bin öğrenci de ücretsiz eğitim almaya devam ediyor. Tüm masrafları devletimiz karşılıyor. Öğrencilerimizin fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerine en uygun şekilde eğitim verip sosyal hayata kazandırılması için hizmet veriyoruz." dedi.
CİDDİ BİR ÖĞRETMEN AÇIĞIMIZ VAR
"Özel gereksinimli öğrencilerimize eğitim veren birçok öğretmenimiz, son yapılan öğretmen atamalarının ardından kamuda görevlendirildi. Yurt genelindeki merkezlerimizde ciddi bir öğretmen açığı var. Pekiştireç kullanarak sürekli eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerimiz var. Bu açığı kapatmak için Özel Eğitim Alanı Uzman Öğretici Kursu açılmasını bekliyoruz. Bakanlığımızın bu yöndeki bir adımı sorunumuza can suyu olacaktır."
10 BİN ÖĞRETMENİ İSTİHDAM EDECEĞİZ
"Bakanlığımızdan destek geldiği takdirde iş arayan Okul Öncesi Öğretmenliği, Psikoloji, Sınıf Öğretmenliği ya da Rehber Öğretmenliği bölümlerinden mezun 10 bin öğretmen adayımızı istihdam etmeye hazırız. Sayın Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Bey'e sözümüzdür."
BU EĞİTİMLE ÇOK YOL ALDIK
* Yaklaşık 4 yıldır özel eğitim alan 7 yaşındaki Elif Çırpan'ın annesi Fidan Çırpan; "Elif önceden hiç konuşamıyordu, sadece birkaç kelime kullanabiliyordu. Şimdi ise her şeyi konuşabiliyor. Öğretmen olmadığı zaman, eğitime ara verildiği zaman çok zorluk yaşıyor. Elif de yeni öğretmenleri gelecek diye çok heyecanlı, onlarla tanışmak için sabırsızlanıyor" diye konuştu. Minik Elif ise "Eğitimimiz hiç durmasın." dedi.
* Özel eğitim gören 3 yaşındaki Zeynep Papaker'in bakıcısı Aysel Şimşek; "Zeynep burada eğitim almaya başladıktan sonra çok gelişim gösterdi. Buraya koşarak geliyor. Eve gelince de burada ne eğitim gördüyse tek tek evde heyecanla anlatıyor. Burayı çok seviyor, eğitimi dursun hiç istemiyor"
ÖZEL EĞİTİM ALANI UZMAN ÖĞRETİCİSİ NASIL OLUNUR?
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde uzman öğretici görev yapan 25 yaşındaki Pınar Tütüncü: "Ben Çocuk Gelişimi lisans eğitimi aldım. Mezun olduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlemiş olduğu Özel Eğitim Alanında Destek Eğitimi Verecek Uzman Öğretici Kursu açıldığını öğrendim. Kursa başvurmak istediğimi şu anda çalışmakta olduğum özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine bildirdim. Burada kabul aldıktan sonra kursa gönderildim, eğitimimi tamamladım ve sertifikamı aldıktan sonra çalışmaya başladım."