2019 STS Tıp Doktorluğu ve TUS 1. dönem sınavları 24 Şubat tarihinde binlerce adayın katılımı ile gerçekleşti. ÖSYM takvimine göre bugün sonuçları duyurulacak olan sınavlar için ise geri sayım sürüyor. 26 Şubat tarihinde STS ve TUS soru ve cevaplarının da açıklanması ile istedikleri puanı elde edip edemeyeceklerini merak eden bireyler, 'STS ve TUS sonuçları ne zaman açıklanacak?' sorusunun yanıtını arama motorları üzerinden sorguluyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nca STS ve TUS sonuçlarının adayların erişimine açıldığını duyurdu. Peki, 2019 TUS sonuçları nasıl ve nereden sorgulanır? İşte detaylar...
ÖSYM, merakla beklenilen STS Tıp Doktorluğu ve TUS 1. dönem sınav sonuçlarını adayların erişimine açtı. STS ve TUS sonuçlarına aşağıdaki link aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
STS VE TUS SINAV SONUÇLARI HEMEN SORGULA
Buna göre, adayların cevap kağıtlarının görüntüleri, cevap kağıtlarına yaptıkları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları ve soruların doğru cevapları, sınava giren adayların sorulara verdikleri yanıtlarını ve değerlendirme sonuçlarını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM'nin internet sitesinde 10 gün süreyle erişime açıldı.
Adaylar, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" adresine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra ilgili sınavı ve "Cevap Kağıdı Görüntüleme" ekranını seçerek sınavda kullandıkları cevap kağıdı görüntüsünü, cevap kağıdına yaptıkları işaretlemeleri, bu işaretlemelerin optik okuyucularla okunması sonucu elde edilen aday cevaplarını ve soruların doğru cevaplarını görebilecek.
Ayrıca adaylar, aday cevaplarının ve cevap anahtarının yayınlandığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabı ile ilgili soruya kendilerinin vermiş olduğu cevabı görüntüleyebilecek.
Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntüleniyor. İlgili sayfada, adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile birlikte ham puanları da gösteriliyor.
TUS HAKKINDA
1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 26 Nisan 2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği (TUEY), Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin hükümleri çerçevesinde Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde ve üniversitelerin tıp fakültelerinde tıpta uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayların seçme işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yürütülmektedir.
Yeterlik ve yarışma esaslarına dayanan uzmanlık eğitimi giriş sınavlarında adayların, tıp alanındaki temel kavram, ilke ve yöntemleri tanıma, kavrama; bu kavram, ilke ve yöntemler ile düşünme ve bunları belli durumlara uygulama yetilerini yoklayan sorular bulunmaktadır. Mesleki Bilgi Sınavının amacı bu sınav sonucuna göre tıpta uzmanlık eğitimine kabul edilecek adayları seçerek tercihlerine göre mevcut kontenjanlara yerleştirmektir.