19. Milli Eğitim Şûrası'nın en tartışılan önerisi, Osmanlıca'nın liselerde zorunlu ders olarak okutulması oldu. Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri Komisyonu'na yapılan öneri, tartışmaların ardından kabul edildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu öneri doğrultusunda Osmanlıca'nın liselerde okutulması için kolları sıvadı.
Sosyal bilimler liselerinde seçmeli olarak okutulan ders, zorunlu olacak. Bu dersi, 2 yıl Osmanlıca eğitimi alan Türk Dili ve Edebiyatı ile tarih öğretmenleri verecek. Söz konusu öğretmenlere, devlet ek ders ücreti ödeyecek. Osmanlıca'nın Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayrat Vakfı'nca 3 yıldır kurslarda öğretildiği belirlendi. Bu sürede 150 bin kişinin Osmanlıca okuma ve yazma öğrendiği kaydedildi.
BAKAN AVCI KİTAP ÖNERDİ
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı "Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi"nin kapanış toplantısına katıldı. Toplantı sonrası Osmanlıca dersinin liselerde okutulması konusunda açıklamalarda bulunan Avcı, eleştirenlere kitap önerisinde bulundu. Bakan Avcı, şunları kaydetti: "Osmanlıca dersi tartışmaları şûra ile başlamadı daha eski bir konu. Şimdi bir ön okuma çalışması yapalım. Peyami Safa'nın Doğu Batı Sentezi'ni, Attila İlhan'ın Hangi Batı'sını, Mümtaz Turhan'ın Maarif Davamız, Cemil Meriç'in Bu Ülke'sini, Şevket Süreyya'nın Suyu Arayan Adam'ını okusunlar. Şûrada alınan kararlardan birisi de okuma kültürünün gelişmesidir. Önce biz uyalım buna. Bu konuyu tartışırken Talat Sait Halman, Cemil Meriç ne demiş onları bir hatırlayalım. Özellikle muhalefetin ve bazı köşe yazarlarının bu tartışmayı sağlıklı bir biçimde sürdürebilmeleri için ortak referans çerçevesi oluşturmamız gerekiyor."