Lise 9'uncu sınıflarda uygulanan Türk dili ve edebiyatı ile matematik sınavlarına 11 bin lisede, 1 milyon 100 binden fazla öğrenci katıldı. Ortaokul 6'ıncı sınıflarda ise Türkçe ve matematik derslerinden toplam 18 bin okulda yapılan ortak sınavlara 1 milyon 300 bin öğrenci katıldı. Ortak sınavlarla öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturulması hedefleniyor.
PUANLAMA NASIL OLACAK?
Ortak sınavlarda, bu öğretim yılına mahsus olmak üzere çoktan seçmeli sorular kullanıldı. 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek yazılı sınavlarda yanlış cevap sayısı, doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Türkçe dersi için dinleme ve konuşma sınavları ayrıca okullarda yapılacak.
MAZERET SINAVLARI YAPILACAK
Geçerli mazereti bulunan öğrencilerin sınava katılmama gerekçesi, ortak yazılı sınav uygulama tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde velisi tarafından okul müdürlüğüne yazılı bildirilecek. Sınavlara mazeretleri nedeniyle katılamayan öğrenciler için mazeret sınavı yapılacak. Ülke ve il genelinde yapılacak mazeret sınavlarının tarihi, il milli eğitim müdürlüklerince ilan edilecek.
KARNEYE DE YANSIYACAK
Ortak yazılı sınavların sonuçları, ilgili dersin öğretmeni tarafından e-Okul sistemine işlenecek. Sınav sonuçları ders notu olarak değerlendirilecek ve karneye de yansıyacak. Geçerli mazereti olmadan ortak yazılı sınava ve mazeret sınavına katılmayan öğrenciler ile kopya çekenlerin durumları puanla değerlendirilmeyecek, bu sınavlara katılmayan öğrencilerin puan hanesine "G''; kopya çeken öğrencilerin puan hanesine "K" yazılacak ve bu ortalamaya dahil edilecek.