Ormanın "yan yana gelmiş basit bir ağaç topluluğu" olmadığı, binlerce canlı ve cansız öğenin aralarında karşılıklı etki ve ilişkiler kurarak meydana getirdiği doğal bir sistem olduğu anlaşılmış olur. 'Orman ekosistemi, ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, toprak organizmaları gibi canlı varlıklarla hava, su, toprak, ışık gibi cansız varlıkların aralarında son derece sıkı ve karmaşık ilişkiler ve etkileşim ağı kurarak oluşturdukları bir doğal sistemdir.'
peki "ekosistem" ve "ekolojik işlevler"gibi çoğu insana yabancı gelen kavramlar ne anlama gelir? Bunun için ilk önce ormanın ekolojik fonksiyonları tanımamızda fayda vardır;Ormanın ekolojik işlevve fonksiyonları,birlikte oluşturulan sistemin tüm öğelerinin karşılıklı etkileşim ve ilişkilerinden doğar . Bunlar çok çeşitli olup,bütün canlılar için yaşamsal düzeyde önemlidir . Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:Fotosentez ile oksijen üretimi , karbondioksit tüketimi , erozyon ve sel afetlerini engelleme , iklimi düzenleme , global ısınmayı önleme , yağışları artırma , rüzgar ve gürültü şiddetini azaltma , insanların dinlenmesini ve sağlığını kazanmasını sağlama,kirli havayı süzme vb. Aslında ormanın bütün bu işlevsel ekonomik değerlerini görmezden gele insanoğlu , yalnızca "Odun hammaddesinin 6000 den fazla kullanım alanı vardır." şeklinde,ormanın değerini sadece odun hammaddesiyle özdeşleştirmiştir . Hatta ormanı tanıtmak için yazılan şiirlerde bile,sadece odun hammaddesini temel tanıtım malzemesi olarak kullanıldı: "Kapının eşiği,çocuğunun beşiği Ununun eleği,ninenin değneği Arabanın oku,tekerinin topu Kağıdının hamuru,mezarının tabutu Hep ağaçtandır,ağaçtan. İşte bu sözler de "orman" kavramının tam olarak tanınmadığının belirgin kanıtıdır . Eğer ormanların "fotosentez fabrikaları" 45 dakikalık grev yaparsa,canlıların çoğu ölür .
Açıklayalım:Bir hektarlık iğne yapraklı bir ormanın tepe çatısında 4 milyardan çok iğne yaprak bulunur . Bunların her biri atmosferden karbondioksit ve ışık alır,atmosfere oksijen verir . Böylece ormanlar,tüm karada yetişen bitkilerin bir yılda ürettiği oksijenin %0.6 sını üretir O nedenle her iğne yaprak bir fotosentez fabrikası sayılabilir . Bunlar özel bir grev,"Fizyolojik Grev" yaparlarsa oksijen üretimi durur . Bu,bir anlama yaşamın büyük bir çapta durması anlamına gelir. Ormanı meydana getiren ve yukarıda belirtilen bu öğelerin hepsinin, yaşam beraberliğinin sürdürülmesi için ayrı ayrı görevleri vardır . Ancak orman varlığı, uzun süre bu şekilde algılanamadığı için sadece odun hammaddesi üreten doğal bir kaynak olarak değerlendirilmiştir .