Bu rapora, geçen yıl ile karşılaştırmalı bakalım" veya "ürün tipi kırılımın da bölge bazında inceleyelim" denirse önce "Yapılır mı bu bana!" dersiniz sonra tekrar haftalarca sürecek çalışmalara başlarsınız. İşleriniz devamlı rapor güncellemeleri ile sonu gelmeyen raporlarla geçer. İdmanınıza yetişecek çözüm ararsınız işte bu çözüm olap' tır
OLAP NEDİR
İlişkisel veri tabanlarının kullanımı ve sonrasında ortaya çıkan veri ambarlarının büyüklüğü ile beraber, verilere daha hızlı şekilde erişme ve çok boyutlu analiz ihtiyaçları doğmuştur. Bu amaçla geliştirilen bir teknoloji olan OLAP (On-line Analytical Processing), ilişkisel veri tabanı olan Microsoft SQL ile birlikte Analysis Services adı altında ek bir ücret ödemeden (MS Sql 7.0 ve 2000 sürümleri ile) sunulan bir üründür.
OLAP VERİTABANININ ÖZELLİKLERİ;
Çok boyutlu inceleme özelliğine sahip olması
şeffaflık
Erişilebilirlik
Her seviyede sorgulama için aynı performansı gösterebilme özelliği
İstemci-Sunucu yapısında olması
Sınırsız şekilde çapraz raporlama olanağının olması
En alt seviyedeki verilerin otomatik olarak ayarlanması
Her şarta uygun boyutlandırılabilir olması
Çok kullanıcı desteğinin olması
Her seviyede verilerin değiştirilebilir olması
Esnek raporlama özelliği,
Boyut ve gruplamalarda sınır olmaması şeklindedir
Olap, yukarıdan aşağıya doğru bakmak isteyen, detaylarla uğraşmaktan yorulan yöneticiler ve analistlerin, verilere çok hızlı şekilde bakabilmelerini sağlayan bir veri kümesidir. "Kimş" ve "Ne Zamanş" sorularından başka, "Nedenş" ve "Eğer şu olursa..." sorularının da yanıtını verir. (Ör : Eğer şeker fiyatları 5% lira ve taşıma maliyetleri 10% düşerse, yıllık, çeyrekler, aylık, haftalık ve günlük bazında kârlılık ne olur gibi. Hatta abartılırsa ve veritabanı buna müsaitse saat ve dakikaya dahi inilebilir.) Bu kırılımdaki raporların performansı hep aynıdır. Yani raporu yıllık sorgulama ile saatlik sorgulama arasında geçen süre aynıdır.
Akıllı raporlama araçları sayesinde, neden sorularının cevapları da kolaylıkla alınabilmektedir. Genel eğilimden farklılık gösteren, uç değerler yaratan elemanları birçok analiz aracı, sayısal detaylara girmeden, sadece renklerle bile görüntüleyebilmektedir.
OLAP'ı sadece büyük özet tablolar gibi yorumlamak doğru olmaz. Excel kullanıcıların tanıdıkları pivot tabloların, çok gelişmiş ve hızlı bir hali olarak düşünüle bilir. Tasarlanan bir OLAP yapısıdır.