Anayasa Mahkemesi'nin, 1 Eylül 2015'ten itibaren dershanelerin kapatılmasını öngören yasal düzenlemeyi iptali yeni bir yasal durum oluşturdu. Zira AYM, CHP başvurusundaki "dershane" ibaresi geçen tüm maddeleri iptal etmiş oldu. Milli Eğitim Bakanlığı da Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda daha önce gerekli değişiklikleri yaptığı için 'dershane' ibaresi yürürlükteki tüm kanunlardan çıkarılmış oldu. MEB yetkililerine göre yeni bir düzenleme olamadan hiç kimse dershane açamaz.
RUHSATLAR FESH EDİLMİŞ OLDU
AYM'nin 6528 sayılı kanunu iptali ile Milli Eğitim'in Özel Öğretim Kanunu'nda aldığı tedbirle 'dershane' ibaresi şu an yürürlükteki hiçbir kanunda yer almıyor. Bu durum mevcut dershanelerin tümünün ruhsatının fiilen feshi anlamına geliyor. MEB kaynaklarına göre AYM, kararını açıklamasından sonra dershane sahiplerine 15 gün süre verilecek. Bu süre içerisinde dönüşmek istedikleri okul türünü bildiren dershanelerle ilgili işlem tamamlanacak. Bildirmeyenler ise hem okul hem dershane ruhsatını kaybedecek.
BİN DERSHANE KAPANACAK
Bugüne kadar mevcut 3 bin 107 dershanenin, 2 bin 280'i dönüşüm için başvurdu. Bunların 2 bin 260'ının başvurusu kabul edildi. Bugün itibarıyla 907 dershane ise dönüşüm sağlayarak özel okul ruhsatı alabildi. Yaklaşık bin dershane ise dönüşüm programına başvurmadı. Bu dershanelerin çoğunluğunun de paralel yapıya yakın olduğu belirtiliyor. Bu dershaneler dönüşüm için başvurmazsa dershane ruhsatının yanı sıra özel okula dönüşüm hakkını da kaybedecek.
MEB TEMEL LİSELERLE YOLA DEVAM EDECEK
Bu arada MEB, sektör temsilcileriyle istişare toplantılarına önceki gün başladı. Konuyu değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, hali hazırda hukuki ve teknik olarak varlığını sürdüren kurumun "Temel liseler" olduğunu belirterek (Temel Liseler) bundan sonra da var olmaya devam edecekler" dedi. Yelkenci, "Teşvik tebliğinin imzalanması aşamasına gelindi. Zannediyorum önümüzdeki hafta bunu da kamuoyuyla paylaşabileceğiz. Teşvik, temel liselerin içinde bulunduğu okullarımıza da devam edecek" şeklinde konuştu.
PARALEL'DEN AYM'DE BEDDUALI SAVUNMA
AYM'nin
iptal kararı öncesi MEB ve bazı dershane derneklerinin de savunması alındı. Bu savunmalarda Paralel Yapı'ya yakınlığıyla bilinen Pak Eğitim İş Sendikası Başkanı Abdullah Kayışkıran'ın öğrenci mektupları okuyup ağladığı öğrenildi. Mahkeme Başkanı Zühtü Aslan'ın uyarısı üzerine Kayışkıran'ın "Eğer dershaneler öğrencilerin hakkını yiyorsa Allah bizim belamızı versin" diye beddua ettiği öğrenildi.