Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kaynağı belli olmayan bilgilerle ahkam kesmenin Türkiye'ye her zaman zarar verdiğini belirterek, "Zaman zaman bunun acı örnekleriyle karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde pirinçte yaşandığı gibi. Yanlış, anlaşıldı. Türkiye'ye zarar verdi" dedi.
Eker, Dünya Süt Günü kutlamaları kapsamında Atatürk Orman Çiftliği'nde basın ve yayın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.
Süt ve diğer gıda ürünlerinin tüketiciye sağlıklı ulaşması için bir dizi tedbir aldıklarını anlatan Eker, 2010 yılına kadar Bakanlığın gıda güvenliği ile ilgili mevzuatının idari para cezasından ibaret olduğunu ancak bu tarihten itibaren halkın sağlığı ile oynayan firmaları teşhir etmeye başladıklarını hatırlattı. Eker, Türkiye'nin gıda denetimleri konusunda bugün AB standartlarına sahip olduğunun altını çizdi.
"Uzmanlar konuşsun"
Eker, gıda ile ilgili konularda sektöre haksızlık yapıldığını ifade ederek, "Gıda ile ilgili konularda lütfen sadece konunun uzmanı olanlar konuşsun. Referansı belli olmayan, kaynağı belli olmayan malumatla çıkıp ahkam kesmek inanın Türkiye'ye, Türk üreticisine, sanayicisine her zaman zarar veriyor. Zaman zaman bunun acı örnekleriyle karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde pirinçte yaşandığı gibi. Yanlış, anlaşıldı. Sonradan anlaşıldı ama Türkiye'ye zarar verdi" şeklinde konuştu.
"(Et ve Süt Kurumu) ana statüsü düzenleniyor"
Bakan Eker, 2009 yılından itibaren süt tozu uygulaması başlattıklarını, bu sayede süt arzının fazla olduğu dönemde ürünleri piyasadan alıp, arzın az olduğu yılın 3. ve 4. çeyreklerinde piyasaya sunduklarını belirterek, bu sayede süt tozu ithalatının da azaltıldığını kaydetti.
Et ve Süt Kurumunun kurulduğunu hatırlatan Eker, bu kurumun piyasalara müdahale edebileceğini, üretici ve sanayici açısından dengeleri sağlayacağını vurguladı. Eker, "Bakanlar Kurulu kararı çıktı. KİT olduğu için ana statüsü düzenleniyor. O uygulamayla birlikte tamamlanacak. O zaman pazarlama konusunda daha sağlıklı yapıya kavuşmuş olacağız" dedi.
Gıda ve Maya Gen Bankası
Mehdi Eker,
Okul Sütü Projesi'nin başarılı şekilde devam ettiğini vurgulayarak, "Bu uygulama devam edecek. Belki bir şekilde bunu diğer ürünlerle de takviye etme imkanımız olur, onun üzerinde de çalışılıyor" dedi.
AOÇ'nin Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde yoğurt mayası geliştirdiğini, bir süredir de peynir üzerinde çalıştığını ifade eden Eker, 2014 yılı içerisinde "Gıda Gen Bankası/Maya Bankası"nı açmayı planladıklarını bildirdi. Burada gıdaların fermente edilmesinde kullanılan kültürlerin/mayaların izole edilip özel besi yerlerinde saklanması ve gerektiğinde sanayicilerin ve üreticilerin hizmetine sunulmasının mümkün olabileceğini kaydeden Eker, "Türkiye'de endüstriyel yoğurt mayasının ithal edildiğini öğrendiğimde içim yanmıştı. Bu nedenle diğer ürünlerle ilgili de 'başımıza bir iş gelmeden önlemini alalım' dedik" ifadelerini kullandı.
Eker, herkese damak tadına uygun süt ürünü tüketmesini önererek, Türkiye'de kişi başına süt ve süt ürünleri tüketiminin 200 kilogramın üzerine çıktığını, bunun ülke standartlarını göstermesi bakımından önemli olduğuna işaret etti.
Buzağılara çeyrek altın
Etkinlikte Bakan Eker'e, meracılığın geliştirilmesi ve küçükbaş hayvancılığa yönelik destekleri nedeniyle kasket ve poşu hediye edildi.
Daha sonra tören alanındaki stantları ziyaret eden Eker, Atatürk Orman Çiftliği standından ayran içti. ASÜD, SÜTBİR, Mado, Pınar ve İçim markalarının stantlarını gezerek ikram edilen ürünlerin tadına baktı.
Tören alanında düzenlenen çuval yarışı ve yoğurt yeme yarışında dereceye giren öğrencilere bisiklet, kaykay ve bilgisayar oyunu hediye etti.
Dünya Süt Günü nedeniyle beyaz önlük giyen Eker, makine ile süt sağdı, ıslah edilmiş ırk buzağıları sütle besledi, bu buzağılara birer çeyrek altın taktı.