Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi çerçevesinde, 2010 yılı SBS'ler yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde saat 10.00'da aynı anda, merkezi sistemle gerçekleştirilecek. Öğrenciler, en geç saat 9.30'da fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen salonlara alınacak.
Sınav başladıktan ilk 30 dakikaya kadar geç kalan öğrenciler sınava alınacak. İlk 60 dakika içerisinde sınav salonu terk edilmeyecek. Öğrenciler sınava başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle girecek.
Soru kitapçıkları A ve B olmak üzere iki ayrı türde dağıtılacak. SBS soru kitapçıkları, Bakanlığa geri gönderilmeyecek. Sınav bittikten bir saat sonra isteyen öğrenciler soru kitapçıklarını sınava girdikleri okuldan alabilecek. Alınmayan soru kitapçıkları Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından değerlendirilecek.
Sınav başvurusundan sonra başka il ve ilçelerdeki okullara nakil olan öğrenciler, bulundukları il ve ilçedeki sınav merkezlerinin yedek salonlarında sınava alınacak.
Engelli olan öğrencilere yardımcı olmak için görevlendirilecek öğretmenlerin, öncelikle öğrencinin engeline uygun alanlardan, bulunmadığı takdirde özel eğitim öğretmeni veya rehber öğretmenlerden olmasına gayret edilecek. Görevlendirilen okuyucu öğretmenlerin yabancı dil telaffuzunun iyi olmasına dikkat edilecek.
AZ GÖREN ÖĞRENCİLER İÇİN SORU KİTAPÇIKLARI 18 PUNTO OLARAK HAZIRLANACAK
Az gören öğrenciler, tek kişilik salonlarda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacak ve 30 dakika ek süre verilecek. Bu öğrencilerin soru kitapçığı ve cevap kağıtları 18 punto olarak hazırlanacak.
Görmeyen öğrenciler ise tek kişilik salonlarda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacak. MP3 dosyası olarak seslendirilerek CD ortamında hazırlanan soru kitapçığı veya resim, şekil ve grafik içeren soruları yazılı olarak tasvir eden soru kitapçığı verilecek.
Ruhsal ve duygusal yetersizliği olan öğrencilerden dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacak.
Kaba motor becerilerde engeli bulunan ortez, protez, yardımcı araç gereç kullanan öğrenciler giriş katlarındaki salonlara yerleştirilecek ve giriş-çıkış kolaylığı için gerekli önlemler alınacak.
Yatarak tedavi görenlerden, sağlık kurumunu terk etmeleri sakıncalı olan öğrencilerin durumu sağlık raporu ile belgelendirildiği takdirde tedavi gördükleri sağlık merkezinde sınava alınacak.
Evde eğitim hizmetlerinden yararlanması yönünde özel eğitim hizmetleri kurul kararı bulunan öğrencilerin sınavları ev ortamında yapılabilecek.
Şeker, astım, tansiyon ve epilepsi hastalıklarından dolayı sürekli ilaç kullanan öğrenciler, diğer öğrenciler ile birlikte sınav salonlarına yerleştirilecek. Ancak salonlarda görevli öğretmenler, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince önceden bilgilendirilecek.
Öğrencilerin Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP), 8 Temmuz'da ilan edilecek. Tercihler, 9-22 Temmuz tarihleri arasında okul müdürlüklerince alınacak. Öğrenciler, 12 tercih yapabilecek. Yapılan tercihler, elektronik onaylamadan sonra değiştirilemeyecek. Yerleştirme sonuçları 28 Temmuz'da ilan edilecek.