Doğumların, ölümlerin, göçlerin nasıl bir dağılım gösterdikleri zaman içinde ne yönde değişeceklerinin bilinmesi nüfusa ilişkin bilgilerdir. Nüfus bir toplumu oluşturan tüm birylerdir. Nüfus bilim ise toplumların nüfusunu sayı yönünden inceleyen bilimdir. Nüfus olayları üç ayrı bakışla incelenebilir.
a) Bir olgular topluluğu olarak nüfus: Toplumun mevcut kompozisyonu incelendiğinde şunlar saptanabilir; Nüfus sayısı, artma ve azalma eğilimleri, doğum ve ölüm oranları, nüfusun fiziksel özellikleri.
b) Devingenli (dinamik) yönleriyle nüfus: bir toplumda doğurganlık, ölümler, göçler nüfusun nitelik ve özelliklerini nasıl etkiler? Doğum, ölüm, göç olaylarının davranışsal temelleri olan tutumlar, değerler, alışkanlıklar nelerdir? Gibi soruları yanıtlar.
c) Toplumsal düzenlemelere ilişkin yönleriyle nüfus: Nüfusa ilişkin olgular bir takım toplumsal düzenlemeler ve hükümet programları için taşıdıkları anlam ve önem açısından da değerlendirmek gerekir. Göç eden nüfus topluluklarının sorunları nasıl çözülebilir? Gibi soruların yanıtlarını araştırır.
Demografi: İnsan Nüfusundaki Çalışmalar:
Toplumların nüfusunu sayısal yönden inceleyen bilime demografi denilmektedir. (Dönmezer,1994,73). Demografi insan nüfusu hakkındaki çalışmaları ve analizleri gösterir. Birçok sosyolog demograf gibi çalışırlar. Çünkü nüfus eğilimleri toplumu yüksek derecede etkileyen faktörlerdir.
Demografik açıdan nüfusun yapısında meydana gelen değişmeler doğum, ölüm ve göçler olmak üzere üç faktöre bağlıdır. Bu üç faktör temel demografik süreçler olarak bilinir.