Dünyanın en uzun nehri olarak kabul gören Nil Nehri'nin kaynağı Afrika'da, ağız kısmı ise Akdeniz topraklarında bulunmaktadır. 9 ülkeden geçen Nil, Mısır'ın sosyal, ekonomik, dini ve kültürel hayatında oldukça önemli rol oynamıştır. Nil isminin Yunanca "nehir vadisi" anlamına gelen nelios kelimesinden geldiği bilinmektedir. Nil Nehri'nin nerede doğduğu ve nereye döküldüğü konusunda ise uzun yıllar boyunca birçok efsane üretilmiştir. Nil Nehri nereden doğar ve nereye dökülür?
NİL NEHRİ NEREDE?
Dünyanın en uzun nehri unvanına sahip olan Nil Nehri uzunluğu 6.650 km'dir. Afrika kıtasının yüzde onunu kaplayan Nil Nehri, güneyden kuzeye doğru akar. Nil Nehri nerede? sorusuna cevap olarak Afrika Victori gölü verilebilir. Ağzı Akdeniz'de bulunan dünyanın en uzun nehrinin kaynağı Afrika'dır. Nil Nehri; Mavi Nil Nehri, Beyaz Nil Nehri ve Atbarah Nehri olmak üzere üç ana kola ayrılır. Akagera adıyla da bilinen Kagera Nehri, Nil nehrinin Doğu Afrika'daki en uzak noktasıdır. Asıl Nil Nehri Kagera Nehrinden Victoria Nili olarak çıkar, Albert ve Kyoga isimli göllerden geçerek Albert Nili üzerinden yoluna devam eder. Etiyopya topraklarının orta kesimine doğan Mavi Nil Nehri, Hartum toprakları yakınlarında doğu kıyıdan Beyaz Nil nehrine katılır. Mavi Nil, bereketli çamuru ve taşkına yol açan suyu Mısır'a getirir. Kahire toprakları yakınlarında Nil Deltasını oluşturan Nil Nehri Dimyat, İskenderiye ve Akdeniz'e dökülür. Nil Nehri'nin denize dökülen ağzı 300 km uzunluğundadır.
Nil Nehri geçmişte Mısır'ı sulama amacıyla kullanılmıştır ve kanal ve barajların yapımıyla birlikte sulama olanağı geniş bir alana yayılmıştır. Tarih boyunca taşımacılık alanında da kullanılan Nil Nehri üzerinde bulunan Assuan Barajı, elektrik üretimi ve sulama için önemli bir yere sahiptir. Peki Nil Nehri Hangi ülkede? Nil Nehrinin havza ülkeleri arasında; Mısır, Uganda, Tanzanya, Etiyopya, Sudan, Burundi, Kongo, Ruanda ve Kenya yer almaktadır.
NİL NEHRİ HARİTADAKİ YERİ
Uzunluğu 6.650 kilometre olarak kabul gören Nil Nehri, dünyanın en uzun nehri olarak kabul edilir. Nil Nehri'nin kaynağı Afrika'da, Ağız kısmı ise Akdeniz'de yer almaktadır. Nil Nehri haritadaki yeri incelendiğinde havza ülkeleri arasında; Mısır, Uganda, Tanzanya, Etiyopya, Sudan, Burundi, Kongo, Ruanda ve Kenya yer alır.
NİL NEHRİ NEREDEN DOĞAR?
Nil Nehri'nin nerede doğduğu ve nereye döküldüğü konusunda uzun yıllar boyunca birçok efsane üretilmiştir. Antik Mısır'lılar Nil Nehrine Hapi ismini vermişler ve Nil nehrini ilahlaştırılmıştır. Antik Mısır'da, Nil Nehri'nin gökten geldiğine ve yeraltındaki gizli yollarla Mısır'a ulaştığına inanılmaktadır. Antik Yunan tarihçisi Herodot, Nil Nehrinin kaynağı hakkında ütopik açıklamalarda bulunmuştur. Nil nehrinin bütün dünyayı çevrelediğini söyleyen Heredot, Nil Nehrinin çıkış yeri olarak Okeanus'a işaret etmiştir. Başka bir kaynağa göre Nil Nehri'nin Libya topraklarından çıktığı Etiyopya topraklarından geçip Mısır'a ulaştığı iddia edilmiştir.
Nil Nehri nereden doğar? sorusuna verilen en geniş cevap Sais'li Athene hazine yönticilerine aittir. Sais'li hazine yöneticilerine göre; Nil Nehri Elephantine ve Syene şehirleri arasında var olan Mophi ve Krophi dağları arasındaki dipsiz olan bir uçurumdan fışkırmıştır. Bu suların yarısının Etyopya'ya yarısının ise Mısır'a aktarıldığı iddia edilmiştir. Lidyalı Coğrafyacı Pausanias, Nil Nehri'ni Fırat Nehrinin devamı niteliğinde görmüştür.
Nil Nehri nereye dökülür? sorusuna cevap olarak Akdeniz gösterilir. Nil Nehri Mısır'dan kuzeye doğru akar ve 300 km uzunluğunda denize dökülen ağzı vardır.