Arapçada "Hicr" kelimesi hicret, göç anlamına gelmektedir. Bu kelimeden yola çıkarak da göç eden kişiye muhacir denmiştir. İslam zamanında "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamına gelmekteydi. Osmanlı zamanında Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin adıydı. Günümüzde ise muhacir bir yerden bir yere göç edenlere denilmektedir. Muhacir ile göçmen arasındaki fark nedir? Bu sorunun yanıtına değineceğiz. Muhacir kime denir? İşte tüm detaylar…
MUHACİR NEDİR?
İslamiyet'in ilk yıllarında Mekke'den Medine'ye göç edenler için kullanılan Arapça kelimeye muhacir denilmektedir. Muhacir bu dönemde dini bir anlam ifade etmekteydi. Hazreti Peygamber ile birlikte Mekke'yi terk eden kimseler muhacir olarak tanımlanmıştır. Muhacir ne demek? Sorusunun bir başka yanıtı da; Osmanlı zamanında Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adı. Muhacir günümüzde ise çeşitli nedenlerden dolayı ülkesini terk etmek zorunda kalan bir yerden başka bir yere göç edenlere verilen ad şeklindedir.
MUHACİR KİME DENİR?
Arapçada "Hicr" kelimesi göç ve hicret anlamına gelmektedir. O zamanlar göç Mekke'den Medine'ye olmaktaydı. Göç eden yani hicret eden kimseye muhacir ismi verildi. İslami anlam taşıyan bu isim günümüzde de kullanılmaktadır. Osmanlı-Rus Savaşı ve Kafkasya Savaşı (19. yüzyıl) sırasında Kafkasya'dan göçenler de Muhacir olarak adlandırılmıştır.
MUHACİR İLE GÖÇMEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Kendilerinin ve ailelerin daha iyi bir hayat standartları yaşaması için başka bir ülkeye veya bölgeye göç eden kişi ve aile fertlerini kapsayan tabire göçmen denir. Göçmenler, vatandaşı oldukları ülkelerin korumasından yararlanmaya devam ederlerken, daha iyi bir yaşam standardına kavuşabilmek için de kendi istekleri ile yolculuğa doğru hareket ederler.