Bir monitörün resim kalitesi sadece monitörün teknik özelliklerine değil aynı zamanda uygun grafik kartının kullanılma sına da bağlıdır. 2.3.9.1 Bir sürü nokta - bir resim Bilgisayar monitörleri de televizyonlar gibi bir plastik muhafaza içinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resim tüpünü içerir. 8 r monitörün resim tüpti aynı bir televizyon tüpü gibi çalışır. CRT (Chatode Ray Tube / Katot Işınlı Tüp) denilen bu tüp havası boşaltılmış mühürlenmiş bir cam konidir.
Koninin geniş tarafı düz ve dikdörtgen biçimindedir. Bu mo nitör ekranını oluşturan taraftır. Koninin öbür tarafı dardır ve katot levhaları ile küçük tel ızgaraları içerir. Bu katot levhaları ısıtıldığında tüpün içinde serbestçe dolaşan elekt ron bulutları oluştururlar. Katotlar negatif olarak yüklenirken ekranın dış kısmına po zitif bir yüksek gerilim (26000 Volt) uygulanarak katot ışınlı tüpün anodu veya pozitif kutbu oluşturulur. Anot ve katot arasındaki büyük gerilim farkı bu serbest elektronların ekra na doğru fırlatılmalarına sebep olur. Sabit olarak yerleştirilmiş odaklama elemanları bu elektronları bir araya getirerek bir ışın halinde ekran üzerine odaklar. Bu ekranın ortasında oldukça parlak bir nokta oluşturur.
Ancak anlaşılır bir resmin oluşturulması için bu noktaların birçoğu gerekir. Bunun için ışını çevreleyecek şekilde dört kalın bobin yerleştirilmiştir. Bu bobinler ışını ekranın her hangi bir yerine yönlendirebilir. Video denetleyicisi bir seri resim işareti yolladığı için ekran noktalarına ait bilgiler satır satır sol üst köşeden sağ alta doğru sırayla yollanır. Monitör de bu bilgiyi elektron demetini ekran yüzeyinde uygun yere odaklamakta kullanır. Bu nedenle ışın ekran boyunca bütün satırları tarayarak bazı noktaları aydınla tır ve bazılarını karanlıkta bırakır. Bu şekilde çok sayıda küçük noktadan oluşan morıitör resmi oluşur.
2- Ekranın iç kısmı son nokta aydınlatılana kadar ilk aydınlatı lan noktanın görünebilmesini sağlayan fosforlu bir maddeyle kaplıdır.
Bu kaplamanın kalıcılığı oluşan resmin daha yu muşak geçişli olmasını sağlar. Kalıcılık çok uzunsa resim bulanık olur. Resmin tamamı oluşturulduktan sonra elektron demeti sol üst köşeye geri dönerek noktaları yeni bir elektron dizisiyle taramaya başlar. Işın monitör açık olduğu sürece ve grafik kartından işaret almaya devam ettiği sürece ekrandaki resmi yeniden çizer. Elektron demetinin ekranı bir saniyede kaç defa taradığını belirleyen grafik kartı tarafından oluşturlan düşey tarama frekansıdır. Grafik kartına bağlı olarak bu frekans saniyede 50 ile 70 tekrarlama arasında değişir. Yukarıda anlatılan yöntem monokrom ekranlar içindir.