Tüm canlıların temel yapısını hücreler oluşturmaktadır ve hepimiz vücudumuzun görevlerini merak ederiz. Bunların içinde de özellikle gözle görülmeyen kısımlar yer almaktadır. Mitokondri özellikleri sadece derslerde karşımıza çıkan bir konu olsa da eğer siz de merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Gelin hep beraber detaylara yani mitokondri görev ve özelliklerine bakalım.
Temel tanımına bakacak olursak eğer bilimsel tanımlamada Mitokondri; memeli canlılar sınıfındaki canlıların alyuvarları haricindeki oksijenli solunum yapan tüm ökaryot hücrelerinde bulunan bir organeldir. Boyutları 2-3 mikron uzunluğunda 0,5 mikron çapındadır ve elektron mikroskopları ile rahatça görülebilirler. Şekilleri ovalden çubuk şekline doğru değişkenlik gösterir. Nadir olarak bazı hücreler büyük ve tek bir mitokondri içerebilse de çoğunlukla fazla sayıda bulunurlar. Hücrelerdeki mitokondri sayısının belirlenmesi o hücrenin enerji ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir.
Mitokondriler 4 kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlar dış zar, iç zar, bu iki zarı birbirinden ayıran zarlar arası bölge (perifal) ve matrikstir. Dış zarı kalındır ve dış zarın yapısında porin isimli taşıyıcı proteinler bulunmaktadır. Bu proteinler maddelerin mitokondri içine alınmasını sağlamaktadır.
En temel görevi olarak enerji üretici olarak karşımıza çıkan mitokondrinin görevleri şu şekildedir;
Olgun memeli alyuvarları ile prokaryot hücreleri dışındaki her hücrede mitokondri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bazı hücrelerde çok fazla mitokondri bulunurken bazı hücrelerde hiç bulunmazlar. Örneğin kas hücreleri çok fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar ve bir sürü mitokondriye sahiptirler. Yani diğer bir deyişle mitokondrinin bulunup bulunamaması hücrelerin kendi ihtiyaçlarına bağlı olarak ortaya çıkardıkları bir durumdur.