Mekanik dalgalar, ortam aracılığı ile yayılma özelliğine sahiptir. Deformasyon ile kendini tersine çevirir ve eski halindeki güçleri geri getirme özelliğine sahiptir. Ses dalgaları ile çarpışan hava molekülü yolu ile yapılabilir. Hava molekülü ile çarpışması halinde, moleküller birbirleri boyunca sıçrar, dalganın yön alması devam eder.
Mekanik dalgalar nelerdir sorusuna; su dalgası, yay dalgası, ses dalgası ve deprem dalgası olmak üzere 2 farklı şekilde tanım üzerinden yanıt verilmektedir. Bu dalgaların yayılması için belli olan ortama ihtiyaç vardır. Ses dalgası havasız ortamlarda yayılmaz. Mekanik dalgaların hayal edilmesinin daha kolay olması için su birikintisine taş atabilirsiniz. Suyun üzerinde farklılaşan görüntüler, görülen daireler, sırtlar mekanik dalga örnekleri olarak gösterilebilir. Elastik ortamlarda titreşimlerin yayılması ile ortaya çıkar.
Maddeyi taşıma şekli için kullanılan dalga çeşidi, mekanik dalga olarak tanımlanır. BU dalalar enine ve boyuna dalgalar içermektedir. Ses mekanik dalgalardan biridir. Havada ve herhangi bir malzemede ses hareket ettiği için bu kapsama girer. Ses bu nedenle uzay boşluğunda yolculuk edemez. Uzayda yolculuk etmesi için herhangi bir araç yoktur.
Dalgalar, taşıdıkları enerji ve titreşim doğrultularına göre ayrılmaktadır. Taşıdıkları enerjiye göre; mekanik dalgalar ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere 2 farklı başlık altında incelebilir. Mekanik dalgalar konu anlatımı da ilgi çekici bir noktadır.
Dalgaların bütünü kaynak oluşturmaktadır. Dalgalar, titreşimler halinde iletilir. Dalga hareketi ile birlikte enerji aktarımı yapılır. İletilen sadece enerjidir. Dalgalar ile madde iletimi gerçekleşmesi söz konusu değildir.
Mekanik dalgalar hangileri sorusuna; su dalgası, yay dalgası, ses dalgası ve deprem dalgası şeklinde yanıt verebiliriz.
Mekanik dalgalar nelerdir ve hangileridir sorularına bu şekilde yanıt verilebilir. Mekanik dalgaların özellikleri, fen derslerinin önemli bir konu başlığıdır.