MEB, 2006'dan beri Sağlık Bakanlığı ile işbirliği halinde yürüttüğü "Beyaz Bayrak" uygulamasına benzer bir uygulamayı da okul güvenliği, çevreye duyarlılık, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere uygunluk gibi hususlarda hayata geçirmeyi planlıyor.
Bakanlığın 2015-2019 stratejik planında yer alan hedefe göre, okul güvenliği, çevreye duyarlılık, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere uygunluk gibi hususlarda okulların mekansal kalitesinin yükseltilmesi amacıyla eğitim ortamları için standartlar belirlenecek. Standartlara uygun okullara mavi veya yeşil bayrak verilecek. Beyaz Bayrak'a benzer bir şekilde planlanması öngörülen uygulamanın 2019'a hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Bakanlık, 2006'da başlayan Beyaz Bayrak uygulamasını da devam ettiriyor. MEB, 2012'de bin 696, 2013'te bin 337, 2014 yılında bin 573 okula Beyaz Bayrak sertifikası verdi. Bu sayının 2019 sonuna kadar 2 bin 40'a yükseltilmesi hedefleniyor.
Beyaz Bayrak uygulamasında, okul içi ve çevresi, idari birim, öğretmen odası, kütüphane, ısıtma durumu, spor ve tiyatro salonu, atölyeler, laboratuvarlar, revir, kantin, tuvaletler ve içme suları denetleniyor. Okullar, hijyen kriterlerinin belirlendiği "Okul Sağlığı Denetim Formu"yla okul çevresi, okul içi, idari hizmet birimleri, eğitim, öğretim hizmet birimleri, yardımcı hizmet birimleri, okul kantini gibi konular dikkate alınarak, 100 puan üzerinden değerlendiriliyor ve 90 alan okullar, "Beyaz Bayrak" ve "sertifika" ile ödüllendiriliyor.
19. Milli Eğitim Şurası'nda Okul Güvenliği Komisyonu'nda, okulların güvenlik açısından düzeylerini belirlemek üzere ölçümlerin yapılarak yeterli koşulları sağlayan okullara "güvenli okul bayrağı" verilmesi de kararlaştırılmıştı.