Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) iş birliğinde, 5 milyon kişiye yönelik finansal okuryazarlık seminerlerini içeren "Bütçemi Yönetebiliyorum" projesi başlatıldı.
Toplamda 5 milyon kişiye finansal okuryazarlık seminerleri verilecek. 1,5 milyon lira bütçeli projenin 3 yılda tamamlanması öngörülüyor.
Hedef kitlesi bütçe yönetimi konusunda sıkıntı yaşayan aileler olan proje kapsamında, Türkiye genelinde halk eğitimi merkezlerindeki yaklaşık bin öğretmen, finansal okuryazar eğitmeni olarak yetiştirilecek. Bu öğretmenler sayesinde 5 milyon kişinin eğitimi sağlanarak, her halk eğitimi merkezinde, talep edenlere finansal okuryazarlık ile ilgili danışmanlık verilecek.
İstanbul'un pilot bölge olarak seçildiği proje, sonraki adımında TEB işbirliğinde ülke geneline yaygınlaştırılacak. Projenin tanıtımı için ekim ayı başında İstanbul'da basın toplantısının düzenlenmesi planlanıyor. Halk eğitim merkezlerindeki eğitimlerin ise öğretmen eğitimlerinin tamamlanmasının ardından, gelecek yıl şubat ayında başlatılması hedefleniyor.
Başarılı öğretmenler ödüllendirilecek
Finansal okuryazarlık eğitimi çerçevesinde kursiyerlere, içinde yaşadıkları dünyanın finansal kısmını yani ceplerindeki paranın değerini anlayabilmeleri, bütçelerini daha iyi yönetebilmeleri, aynı zamanda daha bilinçli yatırımlar yapabilmeleri için gerekli bilgiler verilecek.
Bütçe yapma, gelir gider dengesini sağlama, tasarruf, yatırım yapma, borçlanma, finansal hak ve yükümlülüklerini bilme gibi temel kavramlar konularında verilecek seminerler birebir eğitimin yanında MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü uzaktan eğitim portalı "e-ogrenme.gov.tr" internet adresinden de yapılacak.
Başarılı öğretmenlerin ödüllendirileceği projede, içerikler yurt içi ve yurt dışı incelemelerle zenginleştirilirken, finansal okuryazarlıkla ilgili araştırmalarla desteklenecek.
Türkiye'nin finansal okuryazarlık endeksi 59,4
TEB ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Finansal Okuryazarlık ve Erişim Endeksi'ne 2014'de 840'ı erkek, 798'i kadın olmak üzere toplam bin 638 kişi katıldı. Türkiye'yi, finansal okuryazarlığın göstergeleri olarak bilinen üç ana kriterde inceleyen çalışmada, finansal bilgi, finansal tutum ve finansal davranış kriterlerindeki puanlar toplanarak Türkiye'nin finansal okuryazarlık endeks değeri 59,4 olarak hesaplandı.
Finansal okuryazarlık konusunda 2003 yılında farkındalık çalışmalarına başlayan ilk ülkelerden biri İngiltere olurken, Çek Cumhuriyeti ve Avustralya'da da bu konuda çeşitli çalışmalar yapıldı. Türkiye'de ise 2009'da Merkez Bankası'nın finansal okuryazarlık çalışmaları başladı.