Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) ile yıllık kişi başına düşen gelirin altında kalan ve sınavda başarılı olan öğrencilere burs veriliyor. Bu sınava girecek olan öğrenciler ve velileri, MEB Bursluluk Sınavı ne zaman diye araştırıyor. İOKBS bursluluk sınavı hangi tarihe ertelendi diye merak eden milyonlarca genç, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelecek açıklamayı bekliyor.
2021 İOKBS BURSU NE KADAR OLACAK?
İOKBS bursları 2021'in ilk 6 ayında 340 TL olarak yattı. Yılın ikinci 6 ayında ise İOKBS burslarının 370 TL olarak yatırılması bekleniyor.
2021 İOKBS BURSLULUK SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) bu yıl Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından 25 Nisan tarihinde ertelenmişti. Bakan Selçuk, sınavın hangi tarihe erteleneceğin salgının durumuna göre belirleneceğini bildirmişti. Geçtiğimiz yıl sınavın Eylül ayına ertelendiğini de kaydetmişti. Henüz bakanlıktan sınav tarihiyle ilgili bir açıklama yapılmadı. Henüz bir açıklama yapılmaması nedeniyle sınavın yine Eylül ayında düzenleneceği öngörülüyor.
PYBS BURSUNU KİMLER ALABİLİR?
PYBS Parasız Yatılı Bursluluk Sınavı ve İOKBS bursları, devlet parasız yatılılık bursu ilköğretim ve lise düzeyinde öğrenim gören, maddi imkanı yetersiz olan öğrencilere verilen bir burs çeşididir. 18 yaşına kadar alınabilen burs için bir sınav düzenlenmektedir. Her yıl 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11'inci sınıf öğrencilerinin girdiği sınavda, açıklanan kontenjan kadar öğrencilere burs imkanı sağlanmaktadır. Bursu alabilmenin temel şartı yıllık kişi başına düşen gelirin belirtilen miktarın altında olmasıdır. Yani durumu iyi olan kişilere burs verilmemektedir. Ancak öğretmen ve gazi çocukları için bu durum geçerli değildir.
İOKBS BURSLULUK SINAVINDA KAÇ SORU SORULUYOR?
Sınava girecek 5,6 ve 7'nci sınıf öğrencilerine Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimlerden sırasıyla 25, 25, 25, 25 olmak üzere toplamda 100 soru soruluyor.
Sınava girecek 8. sınıf öğrencilerine Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimlerden (T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) sırasıyla 25, 25, 25, 25 olmak üzere toplamda 100 soru soruluyor.
Sınava girecek olan hazırlık sınıfı (8. sınıf müfredat programı esas alınacak) öğrencilerine Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimlerden (T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) sırasıyla 25, 25, 25, 25 olmak üzere toplamda 100 soru soruluyor.
Sınava girecek 9, 10 ve 11'nci sınıf öğrencilerine Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri (Kimya, Fizik, Biyoloji) ve Sosyal Bilimlerden (Coğrafya, Tarih, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) sırasıyla 25, 25, 25, 25 olmak üzere toplamda 100 soru soruluyor.