Maksim Gorki eserlerini kendi oluşturduğu türde kaleme almıştır. Dünya edebiyatı için son derece önemli bir isim olan yazar, bu türde yazdığı eserlerinde genellikle toplumsal meselelere ve işçilerin yaşamlarına değinmiştir. Kalemini gündelik hayattaki insanları anlatmak için kullanan bir yazar olan Maksim Gorki eserleri ile hangi akımın temsilcisi olduğu sorusu bir bütün olup, romanları ve kitapları neler gibi konularla beraber öğrenilmelidir.
Maksim Gorki, ya da resmi adıyla Aleksey Maksimoviç Peşkov, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında yaşamış olan ünlü bir Rus yazar ve oyun yazarıdır. Kendisi, Rusya'da yaşayan işçilerin ve alt gelirlilerin yaşamlarını ve ülkelerinde yaşadıkları zorlukları aktaran eserleriyle bilinir.
Maksim Gorki aynı zamanda ünlü düşünür Karl Marx'ın fikirlerinden etkilenen bir yazardı ve tarihçiler tarafından Bolşevik Devrimi olarak adlandırılan Rus Devriminin ileri gelen isimlerindendi. Kendisinin eserleri daha çok toplumsal meseleler ve insan hakları ile ilgiliydi. Bu eserler arasında en ünlü eserlerinden biriyse "Ana" adlı romandır.
Maksim Gorki'nin yazmış olduğu edebi tür "Toplumsal Gerçekçilik" olarak geçmektedir. Bu türün daha sonradan Dünyada bir ilgi uyandırdığı açıktır.
Yoksul insanların ve özellikle işçilerin hayatını merkeze alan eserleriyle Maksim Gorki bu türü edebiyata kazandırmıştır.
Türk Edebiyatında da Ahmed Arif, Sabahattin Ali ve Rıfat Ilgaz gibi isimler Gorki'nin başını çektiği Toplumsal Gerçekçilik akımına dahil edilebilecek yazarlardandır.
Maksim Gorki edebiyat dünyasının üretken isimlerinden bir tanesiydi.
Kendisi pek çok ünlü yazar gibi zor bir hayat yaşadı ve çeşitli işlerde çalışmak zorunda kaldı. Tüm bunları yaparken harika bir edebi kariyer inşa eden Gorki'nin tüm eserleri aşağıdaki gibidir:
Romanlar: Foma, Ana, Halk Düşmanı, Matvey Kojemyakin Klim Samgin'in Hayatı, Artamonovlar, Küçük Burjuvalar, Arkadaş, Fırtınanın Habercisi, Çocukluğum, Üçler, Soytarı, Ekmek İşçileri, İki Kafadar ve filer, Düşkünler, Ekmeğimi Kazanırken, Benim Üniversitelerim, İnsanlarımız, Danko'nun Yüreği, Muhbir
Öyküler: Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız, İtalya Hikayeleri, Yol Arkadaşım, Bozkırda, Oyun, Ayaktakımı Arasında, Sonuncular, Yazlıkçılar, Vassa Jeloznova, Güneşin Çoc,uklaı, Barbarlar, Küçük Burjuvalar, Yegor Buliçov
Anı/otobiyografi: Benim Üniversitelerim, Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken, Tolstoy'dan Anılar, Güncemden Yapraklar, Lenin