Her yıl çocuk yaştaki milyonlarca öğrencinin liseye girebilmek için büyük stres yaşadığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavları'nın (TEOG) ortaöğretim başarı puanları ve sosyal aktivitelerin ağırlıklı olduğu bir formatla güncellemesi için başlatılan çalışmalar önceki akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "TEOG'un kaldırılması lazım" sözleriyle hızlandırıldı. Bu çalışmlara kapbamında merkezi sınavlar tamamen kaldırılmayacak ancak kapsamı daraltılacak. Liselere girişte daha çok okul not ortalamalarıyla sosyal aktiviteler ve sosyal projeler ağırlıklı olacak. Böylelikle ezbere dönük bir öğrenme sistemi yerine öğrencileri icat ve proje üretmek konusunda motive etmek hedefleniyor. Okulların sınava ek olarak kendilerine özel mülakat ve seçme yöntemlerini de kullanabileceği bir formül üzerinde çalışılıyor.
ADRESE DAYALI KABUL
Not ortalaması daha düşük öğrencilerin ise merkezi sınavlardan muaf tutularak ilköğretimde olduğu gibi adrese dayalı sistemle liselere kayıt yaptırabilmesi tartışılıyor.
GÖZLER MEB'DE
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TEOG talimatının ardından MEB'de üst düzey bürokratların ortaöğretime geçiş ile ilgili yeni yol haritasının neler olabileceği üzerine çalıştığı öğrenildi. Gelecek yıldan itibaren açık uçlu soruların da yer alacağı TEOG'un sonraki yıllarda nasıl bir formata dönüştürülebileceği değerlendiriliyor. TEOG kaldırılırsa öğrencilerin liselere nasıl yerleştirileceği, okulların kendi sınavlarını yapmasının adil olup olmayacağı yönünde çalışmaların başlatıldığı öğrenildi. Sınav ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatının ardından nasıl bir yol haritasının çizileceği merak ediliyor.
EĞİTİMCİLERDEN TAM DESTEK
Enver YÜCEL (Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı): 13-16 yaş arası,
en yüksek beceri kazanma
döneminde sadece bu
sınavla uğraşmaktadır.
Okulların öğrenci seçebilmelerine
izin verilirse her
okulun kimliği olacaktır.
Nurullah DAL (Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı): TEOG
kaldırılmalı ama yerine
öğrencilerin sanatsal,
sportif, kültürel başarılarını
ölçebilen bir değerlendirme
sistemine geçilmeli.
Sait GÜRSOY (SABAH Eğitim Yazarı): TEOG kaldırılırsa
öğrenciler sosyal
yaşantılarına ağılık verecek
ve daha mutlu olacak.
Salim ÜNSAL (Eğitim ve Rehberlik Koordinatörü): Geleneği
oluşmuş az sayıda okulun
dışındaki liselerin nitelik
farkı, seçilerek gelmiş
öğrenci farkı olacaktır.