KYK borçları silinecek mi? Üniversite ve lise öğrencilerinin aldığı öğrenim kredisi borçlarıyla alakalı haberler gündemden düşmüyor. Ülkemizde corona virüsü tedbirleri kapsamında KYK borçlarına ilişkin düzenlemeler ve tavsiyeler sonucunda alınan kararlar merak ediliyor. Hal böyle olunca '' KYK borçları silinecek mi, ertelenecek mi?'' sorusuna yanıt aranıyor. Öte yandan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 62 maddenin yer aldığı bir torba yasa sunulmuştu. Yasa taslağında milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren Kredi Yurtlar Kurumu borçları ile ilgili önemli bir detay da yer aldı. Buna göre, KYK borçları silinecek mi? KYK borçları ertelenecek mi, son durum nedir?
KYK borçları gündemde araştırılan konu başlıkları arasında yer almaya devam ediyor. KYK kredi borçları yani öğrenim kredisi ile ilgili yeni gelişme 62 maddelik torba yasa taslağında yer alıyor. Buna göre, KYK borçları ertelendi mi, silinecek mi? İşte konuya dair detaylı bilgiler…
Binlerce üniversite öğrencisi ve mezunu KYK borçları son durum haberlerini takip ediyor. Geçtiğimiz günlerde TBMM'ye 62 maddelik torba yasa sunuldu. Maddelerin içerisinde KYK borçları da yer aldı. Torba yasada yer alan madde ile KYK borçları silinmiyor ancak, borçlar da indirime gitmek ve ödemelerin ertelenmesi öngörülüyor.
"Öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, kredinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede verilen kredi tutarlarına, Türkiye İstatistik Kurumu yurt içi üretici fiyat endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanacak hesaplanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, endeks ile belirlenen tutarları yarıya kadar indirmeye, Cumhurbaşkanı tarafından mücbir sebep hali ilan edilen dönemlerde Yİ-ÜFE uygulamadan ertelemeye yetkili olacak."
Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.
Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.
Kurumdan kredi alan öğrencilerin borcu, kredilerinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen süre veya herhangi bir sebeple kredilerinin kesildiği tarihe kadar; kredi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak bulunan miktarın ilave edilmesi suretiyle hesaplanmaktadır.