KPSS sonuçlarının açıklanması ile birlikte tercih süreci için incelemeler de başladı. KPSS'de tercih süreci tam o olarak 17 kasımda başlayacak.
Sahtecilik yapmadığı saptandı: Adana'da Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) giriş belgesindeki fotoğrafında saç renginin farklı olması nedeniyle başkasının yerine sınava girdiği şüphesiyle gözaltına alınıp, kimliğine el konularak ikinci oturuma katılması engellenen Pelin Derya Çetinkaya'nın sahtecilik yapmadığı saptandı. 2012 yılında Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nden mezun olan 24 yaşındaki Pelin Derya Çetinkaya, 2013 yılında saçını sarıya boyattığı haliyle KPSS'ye girmek için sınav merkezinde başvuru yaptı. 2014 yılında KPSS'ye tekrar girmek için başvuru yapan Çetinkaya, yeniden fotoğraf çekilmedi. Çetinkaya, kahverengi saçı ile 5 Temmuz'da Seyhan ilçesindeki Danişment Gazi Anadolu Lisesi'nde sınava girdi. Çetinkaya, sınav giriş belgesindeki sarı saçlı fotoğrafı ile nüfus cüzdanındaki koyu kahverengi saçlı fotoğrafı nedeniyle şüpheli bulunup sınav sonrası gözaltına alındı. Gözetmenlere ve polis memurlarına fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu anlatmasına rağmen bir türlü inandıramayan Çetinkaya, nüfus cüzdanına el konulması nedeniyle ikinci oturum sınavına giremedi. Yapılan araştırmada başkasının yerine sınava girmediği anlaşılınca serbest bırakılan Çetinkaya hakkında 'resmi belgede sahtecilik' suçundan soruşturma başlatıldı. Çetinkaya ise sınav gözetmenleri ve polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ardından da ÖSYM'ye bireysel sınav hakkı verilmesi için başvuru yaptı.
Pelin Derya Çetinkaya hakkında sınava girdiği belgede sahtecilik yaptığı iddiasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet Savcısı, Çetinkaya'nın kimlik belgelerinin sahte olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında Adana Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarında Çetinkaya'nın poliste çekilen fotoğrafı, sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanındaki fotoğrafları ile ilgili inceleme yapıldığı belirtilerek, '...uzmanlık raporunda inceleme konusu şüpheliye ait kimlikte basılı bulunan soğuk mühür izinin belgedeki devamına ve izdüşümüne uygunluk sağladığının görüldüğünün, belgedeki fotoğraf değişikliği yapıldığını gösterir nitelikte bulguya rastlanılmadığı belirtilmiştir' denildi. Kararda fotoğraflar üzerinde incelemeyi olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir deformasyonun bulunmadığı da kaydedilerek, şöyle denildi: 'Uzmanlık raporu ve soruşturma evrakı kapsamı birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin resmi belgede sahtecilik suçunu işlediği hususunda ilgili kamu görevlilerinin somut hiç bir delille desteklenmeyen ortak kanaatleri doğrultusunda düzenledikleri tutanak dışında bir delil elde edilemediği anlaşılmakla, şüpheli hakkında yüklenen suçtan kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.'