Suyun içindeki alkolün çözünmesi sonucu meydana gelen kolonya hangi tür karışıma örnektir öğrenilmesinde fayda vardır. Su, alkol ve birtakım esansın birleşiminden oluşan kolonyanın alkol oranı, hacmi baz alınarak derecelendirilir. Etil alkol kullanılmasının nedeni ise buharlaşma ısısının düşük olmasıdır. Bakterileri yok eden alkol nedeniyle aynı zamanda güçlü bir temizleyicidir. Kolonya ne tür karışımdır, heterojen mi yoksa homojen mi bilinmelidir.
Su, etil alkol, limon, tütün veya çiçek gibi farklı esanslardan meydana gelen kolonya, yüksek oranda alkol içermesi nedeniyle bakterileri ve virüsleri öldüren bir sıvıdır. Alkol ve suyun karışımından oluşan bir çözelti olduğu için heterojen değil, homojendir. Parfüme benzer bir yapıya sahip olsa da onun gibi kalıcı değildir, ayrıca kolonyanın amacı koku vermekten ziyade hijyen sağlamaktır. İlk çıktığı yıllarda tuvalet temizliği için kullanılan kolonya, daha sonra bir tür dezenfektan olmuştur. Kolonya, cilde sürüldükten sonra içindeki alkol hızla buharlaştığından dolayı bir ferahlık hissi verir. Özellikle ayıltıcı etkisi nedeniyle baygınlık geçirenlere koklatılır.
Karışımın tanımına bakıldığında, birden fazla maddenin bir araya gelmesi sonucu oluşan yeni bir madde topluluğu olduğu görülür. Kendi içinde heterojen, homojen ve kolloid olarak üç gruba ayrılır. Homojen olan karışımların her tarafı, aynı özelliktedir ve bir bütün halindeki tek bir madde gibi görünürler. Söz konusu karışımı oluşturan tüm etken maddelerin, gözle veya herhangi bir alet ile görülmesi imkansızdır. Çözelti, homojen karışımın bir diğer adıdır, çünkü maddelerin çözünmesi sonucu oluşur. Bunlara örnek olarak aşağıdakiler verilebilir.