Psikoloji alanında 4 yıllık lisans eğitimini tamamladıktan sonra, klinik psikoloji alanında 2 yıl yüksek lisans eğitimi gören kişiler, klinik psikolog olurlar. Klinik psikologlar, duygusal, davranışsal ve zihinsel rahatsızlıkların, hastayla kurulan etkileşim yoluyla ilerlemeden engellenmesi veya ortadan kaldırılması amacıyla psikoterapi uygulamaları yaparlar. Klinik psikologlar, kendileri gibi psikoterapi uygulama yetkisi bulunan psikiyatristlerin aksine, hekim değildirler ve ilaç yazmaya yetkileri yoktur. Klinik psikologlar ilaç tedavisine ihtiyaç olabileceğini düşündükleri noktada psikiyatrist doktorlara başvurmak durumundadırlar.
PSİKOLOG VE PSİKİYATRİ ARASINDAKİ FARK
Psikoloji, insanın duyguları, davranışları ve zihni üzerine çalışan ve sağlık psikolojisi, klinik psikoloji, sosyal psikoloji gibi birçok alt dalı bulunan bilimsel çalışma alanıdır. Lisans düzeyinde 4 yıllık eğitim veren psikoloji bölümlerinden mezun olanlar, psikolog olurlar. Ancak psikolojinin belli bir alanında uzmanlaşmak için, lisansüstü düzeyde eğitim görmeleri gerekir. Örneğin, psikoloji mezunu olan biri klinik psikologların uygulayabildiği psikolojik terapileri uygulayamaz. Psikoterapi uygulayabilmek için, mutlaka klinik psikoloji alanında lisansüstü eğitim görülerek uzman klinik psikolog olmak gerekir. Psikologlar tıp doktoru değildir ancak, insan psikolojisi üzerine bilgi sahibi olduklarından, klinik psikolog olmaları durumunda doğrudan hastalarla etkileşim halinde terapiler gerçekleştirebilirler.
Psikiyatristler de psikoterapi uygulama yetkisine sahiptir. Ancak psikiyatristlerin psikologlardan ve klinik psikologlardan farkı, tıp doktoru olmalarıdır. Psikiyatristler 6 yıllık temel tıp eğitimini tamamlamış hekimlerdir. Bu 6 yıllık tıp eğitiminin üzerine de 4 yıl psikiyatri uzmanlık eğitimi görerek psikiyatrist doktor olurlar. Psikiyatristler de klinik psikologlar gibi terapi uygular ve psikologlardan farklı olarak, ilaç yazma yetkisine sahiptirler.
PSİKOLOG OLMAK İÇİN HANGİ BÖLÜMDE OKUNUR?
"Psikolog nasıl olunur?", yanıtı merak edilen bir sorudur. Psikolog olmak için, üniversitelerin psikoloji bölümlerinde eğitim görmek gerekir. Ancak terapi yapan ve hastalarla etkileşimli şekilde psikolojik rahatsızlıkları iyileştirmeye yönelik etkinlik gösteren bir psikolog olmak için, klinik psikoloji uzmanlığı da gereklidir.
PSİKOLOG OLMAK İÇİN KAÇ YIL OKUNUR?
Psikolog olmak için, üniversitelerin psikoloji bölümlerinde 4 yıl okunur. Ardından klinik psikoloji üzerine uzmanlaşmak istenirse, 2 yıl da yüksek lisans eğitimi görmek gerekir.
KLİNİK PSİKOLOG NEDİR?
Klinik psikolog, 4 yıllık psikoloji eğitiminin üzerine 2 yıl da klinik psikoloji alanında yüksek lisans eğitimi gören kişiye denir. Klinik psikolog, psikologdan farklıdır. Psikolog, üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olmuş, insanın duyguları, davranışları ve zihni hakkında uzmanlığı olan kişidir. Psikoloji eğitimi boyunca, psikoloji hakkındaki kuramlar, bilimsel araştırma yöntem ve usulleri gibi farklı konularda ve psikolojinin farklı dalları konusunda bilgiler edinilir. Ancak psikoloji alanındaki bu temel lisans eğitimi, psikolojik rahatsızlıklara sahip kişilerin bu rahatsızlıklarını iyileştirmeye yönelik olarak yapılan terapiler konusunda uzmanlık sağlamaz. Psikoterapi uygulamaları yapabilen psikologlar, klinik psikologlardır. Klinik psikolog, lisans eğitiminin üzerine 2 yıl da lisansüstü eğitim görerek, klinik psikoloji alanında uzmanlaşmış kişidir. Öte yandan klinik psikolog terapi uygulama yetkisine sahip olmakla birlikte, bir tıp doktoru değildir. İlaç yazma yetkisi de yoktur. Yalnızca psikoterapi yöntemlerini uygulama yetkisi vardır. Klinik psikologlar, psikolojik rahatsızlıkların temelinde yatan nedenlerin ne olduğuna dair çıkarımlar yapma uzmanlığı olan kişilerdir. Kişilerin psikolojik rahatsızlıkları konusunda teşhis koyabilen klinik psikologlar, bu rahatsızlıkların iyileştirilmesi için hastayla birlikte çaba göstererek rahatsızlıkları ortadan kaldırmaya yönelik terapi uygulamaları yürütebilir.
PSİKOLOG OLMAK İÇİN GEREKEN ÖZELLİKLER
Psikoloji zor bir alandır ve psikolog olmak için sahip olunması gereken birtakım özellikler vardır. İyi bir psikolog olabilmek için sahip olunması gereken özellikler: