Birçok farklı kırmızı boya satın alınabilmesine rağmen, tüm kırmızı tonlarını bulmak zordur. Aynı zamanda, uygun maliyetli de değildir. Her tonu almak maddi anlamda problem yaratabilir. Bu yüzden halihazırda olan birkaç renkle, yeni tonları keşfetmek daha mantıklıdır. Bu nedenle, resme başlamadan önce farklı kırmızı tonlarının nasıl oluştuğunu öğrenmek önemlidir.
Her şeyden önce, saf kırmızıyı meydana getirmek için karıştırılabilecek herhangi iki renk yoktur. Aynı şey diğer ana renkler için de geçerlidir. Bunun nedeni ise, tüm renklerin oluşumunda görev alan ve yapı taşı görevi gören üç renkten biri olmasıdır. Fakat kırmızının diğer yan tonlarını yapmak mümkün olabilir.
Sarı ve eflatun birleştirildiğinde, kırmızı ile sonuçlanır. Karışımı yaparken kullanılan rengin tonu, hangi kırmızının ortaya çıkacağını belirler. Sarıya fazla miktarda macenta eklenirse, daha soğuk bir kırmızı (yakut rengi) meydana gelir.
Oysa sarı miktarının çok olması, daha sıcak ve turuncuyu çağrıştıran bir kırmızı (domates rengi) elde etmeyi sağlar. Doğru tonu elde etmek kolay değildir. Karışımdaki renk miktarını dengelemek gerekir.
Soğuk tonlu olmasıyla bilinen pthalo yeşili, alizarin kırmızısı ile buluşturulduğunda ortaya değişik bir siyah çıkar. Daha sonra bu siyah, açık tonlu bir kırmızı ile karıştırılarak koyu kırmızı yapılabilir. Bu soğuk yeşil ve soğuk kırmızı çok baskın iki renktir.
Bunun haricinde, koyu amber rengi sakin ve yatıştırıcı bir toprak rengidir. Pthalo yeşili ve alizarin kırmızısından elde edilen koyu kırmızı, mavi ve amber sayesinde meydana gelen koyu kırmızıdan daha yoğun ve dikkat çekicidir.
Sulu boya ile canlı bir kırmızıya sahip olmak için, turuncu ve mordan yararlanılabilir. Fırça önce biraz mora ve daha sonra turuncuya batırılmalıdır. Bu iki rengin eşit oranlarda olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü orta koyulukta bir kırmızı almayı sağlar.
İkincil renklerden olan turuncu ve morun birbirlerine olan baskınlığı, sonucu değiştirebilir. Turuncu biraz daha yoğun kullanılırsa, kırmızı daha belirgin ve sıcak tonlu olur. Mor yoğunlukta olursa, daha soluk bir kırmızıya sahip olunur.
Cevap basit; macenta ve sarı akrilik boya birleşince kırmızıya döner. Rengi biraz koyulaştırmak için siyah veya koyu yeşil eklenebilir. Ton açılmak isteniyor, ancak sıcak tonlarda kalması gerekiyorsa sarı kullanılabilir. Beyaz ile yumuşatıldığında dikkatli olunmalıdır. Çünkü açık kırmızıdan ziyade pembeye doğru evrilebilir.