2023 Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kendi alanlarında sınava giren öğretmen adaylarının çoğu başarısız oldu. Kendi branşlarında 75 soruluk testlere tabi tutulan öğretmen adaylarının neredeyse yarısı, 20'nin üzerinde net çıkarmadı. Başta matematik olmak üzere fen bilimleri, kimya, biyoloji gibi derslerde ortalama net sayısı 23'lerde kaldı.
EN DÜŞÜK LİSE MATEMATİK
Öğretmen olmak için ilk adım olan KPSS A Grubu'nda adaylar genel yetenek, genel kültür ve eğitim bilimleri sınavlarının yanı sıra Öğretmen Alan Bilgisi Testi'ne de (ÖABT) katılıyorlar. ÖABT'den alınan puan, atanmak için gereken puanın yüzde 50'sini oluşturuyor. Sınavda her branştan 75'er soru soruluyor. Bu yıl en düşük ortalamalar lise matematik testinde oldu. Lise matematik branşında ÖABT'ye bu yıl 19 bin 249 öğretmen adayı katıldı. ÖSYM tarafından açıklanan verilere göre bu alanda 75 sorudan ortalama net doğru sayısı 19,5 oldu. İlköğretim matematik testine ise bu yıl 14 bin 740 öğretmen adayı katılmıştı. Bu branşta ortalama net doğru sayısı 23 oldu. Fen bilimleri için de benzer bir tablo söz konusu. Bu alanda 18 bin 345 öğretmen adayı sınava katıldı. Bu sınavdaki ortalama net sayısı 23.
EN YÜKSEK NETLER REHBERLİKTE
BU yılki ÖABT'de en yüksek netler rehberlik alanında oldu. 24 bin 678 adayın katıldığı rehberlik alanındaki 75 sorudan ortalama net sayısı 48.9 olarak açıklandı. Bu yılki ÖABT'ye en çok katılım Türk dili ve edebiyatı branşında oldu. Sınava 40 bin 930 aday katıldı. Bu alandaki ortalama net doğru sayısı ise 25.3 oldu.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE DE BAŞARI DÜŞÜK
Öğretmen adayları branş ayrımı olmaksızın KPSS'de Eğitim Bilimleri Sınavı'na katılıyor. Bu yıl sınava 480 bin 12 aday katıldı. Adaylara 80 soru yöneltildi. Bu sınavda da başarı oranı düşük kaldı. Adayların ortalama net sayısı 35 olarak açıklandı.
HANGİ SINAVLARDAN GEÇİYORLAR?
Öğretmen
olabilmek için adaylar önce KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek Sınavı'na giriyor. Öğretmen adayı daha sonra Eğitim Bilimleri Sınavı'ndan geçiyor. Branş ayrımı olmaksızın bütün adaylara aynı sorular soruluyor. Ölçme değerlendirme, gelişim psikolojisi, öğretim yöntem teknikleri, sınıf yönetimi gibi eğitim fakültesi müfredatına ait soruları adaylar yanıtlamak zorunda. Adayların son girdiği sınav ise ÖABT. Aday hangi branştan öğretmen olacaksa o alanda sınava giriyor. Yani matematik öğretmenliği adayı matematikle, fizik öğretmeni de fizikle ilgili soruları yanıtlıyor.