Psikiyatrist
Doç. Dr. Sibel Mercan, öğrencilerde sınıf geçme kaygısı yanında geleceklerini belirleyecekleri, önemli test sınavlarına girme kaygısına bu dönemde sıkça karşılaşıldığını kaydetti. Mercan, sınav kaygısını yenmek için neler yapılması gerektiğini anlattı:
Hedef belirlemek ve alternatif olasılıkları hazırlamak gerekir. A, B, C planları en başarılı öğrenciler için bile kurtarıcıdır. En düşük hedef neresidir, en düşük alınması gereken puan hangisidir bu belirlenmelidir. Bunun da altına inildiğinde hedef ne olacaktır? Bütün bunların belirlenmesi sınavda ne yapılması gerektiği konusunda fikir verir.
'Sadece burayı istiyorum' diyerek yüksek bir hedef koymak sınav kaygısını artıracak, başarı şansını azaltacaktır.
Sınav bir günde ve iki saatte yapılmaktadır. Bu sırada her türlü aksilik olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Hedefler yüksekten düşüğe doğru sıralanmalı ve bu yapılırken gelecek hedefleri de göz önüne alınmalıdır.
SBS önemli bir sınavdır ama akademik hayatta son basamak değildir. Sonrasında neler planlandığı da göz önüne alınmalıdır.
Sınav kaygısını yenmenin en güzel yolu sınavla yüzleşmektir. Tekrar tekrar deneme sınavlarına tıpkı fiziksel egzersizlerin kasları güçlendirmesi gibi kişiyi bu kaygıya karşı güçlendirir ve sınavda yaşanacak kaygıyı kontrol etme açısından önem taşır.
Deneme sınavlarını, zamanı kontrol etme ve sınav taktikleri geliştirmek için kullanmak yararlıdır.
Sınavın herkeste kaygı uyandırdığını unutmayalım. Sınav kaygısı duymamak mümkün değildir. Sınav kaygısı aslında bir dereceye kadar yararlıdır. Ancak kişi bu kaygı nedeniyle performansının altında sonuçlar alıyorsa bu sağlıksız bir kaygı olarak adlandırılır ve uzman yardımı almak gerekir.