Gezegenler, evrende bulunan birçok çeşitli gök cisimlerinden sadece bir alt kümedir, ancak insanlık için önemli çünkü gelişmeler ve evrimi gibi önemli kitlelerin depolandığı bir ortam sunabilirler. evrenin en gizemli ve büyüleyici cisimlerinden biri olan gezegenlerin özellikleri farklı olabilir. Gezegenler genellikle kayaç, metal ya da gaz oluşur ve iki ana kategoriden birine ayrılır. Bu farklılık karasal gezegenler nelerdir, hangileridir, özellikleri neler gibi konuları akıllara getirir.
Gezegenler, güneş sisteminde önemli bir rol oynarlar. Yıldızların etrafında dönen ve kendi kütle çekimi sayesinde yuvarlak bir şekle bürünen gök cisimleridir. Gezegenler, güneş sisteminin oluşumundan arta kalan gaz ve tozdan oluşmuştur. Gezegenlerin oluşumu, milyonlarca yıl süren bir süreçtir.
Karasal gezegenler, Güneş Sistemi'nde bulunan ve genellikle kayaç ve metal parçalarından oluşan dört iç gezegenden oluşur. Bu gezegenler, daha küçük ve daha yoğun yapılarıyla gaz devlerinden ayrılır. Güneş Sisteminde toplam 4 adet karasal gezegen bulunur. Bu karasal gezegenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Merkür
Venüs
Dünya
Mars
Karasal gezegenler, güneş sistemimizdeki gaz devlerinden farklıdır. Gaz devleri, büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşan çok daha büyük ve daha az yoğun gezegenlerdir. Karasal gezegenlerin hiç birinin halkası yoktur. Karasal gezegenlerin özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Merkür:
Güneş Sistemi'ndeki en küçük ve en içteki gezegendir.
Yüzeyinde kraterler, dağlar ve çatlaklar gibi çeşitli jeolojik özellikler mevcuttur.
Merkür, Güneş'e olan yakınlığı nedeniyle oldukça sıcak bir gezegendir fakat en sıcak gezegen değildir.
Uydusu ve atmosferi yoktur.
Venüs:
Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegendir.
Kalın bir karbondioksit atmosferi vardır, seranın yüzey sıcaklıkları çok yüksektir. Bu nedenle oldukça fazla nem barındırır.
Yüzeyde volkanik dağlar, çatlaklar ve kanyonlar gibi birçok volkanik aktiviteye bağlı özellikler bulunur.
Dünya'nın ikizi, Çoban Yıldızı, Akşam Yıldızı ve Tan Yıldızı olarak bilinir.
Uydusu yoktur.
Dünya:
Tek bilinen yaşam barındıran gezegen olarak biliniyor.
Sıvı su varlığı, atmosferi ve yaşamı sürdürmeye uygundur.
Yüzeyinde dağlar, okyanuslar, nehirler ve çeşitli iklim bölgeleri bulunur.
1 adet uydusu vardır. Bu doğal uydu Ay'dır.
Mars:
Dünya'nın neredeyse yarısı kadardır.
Kızıl Gezegen olarak da bilinir çünkü demir oksit bulunan kızıl-kahverengi bir görünüme sahiptir.
Soğuk, kuru ve atmosferi ince bir gezegendir.
Yüzeyinde volkanik dağlar, kanyonlar ve topraklar bulunur.
2 adet uydusu vardır.
Bu dört gezegen, Güneş'e en yakın olanlar arasında yer alır ve genel olarak kayaç ve metal oluşumlarından oluşan katı bir yapıya sahiptirler.