Çalışanların uygun mevkilere yerleştirilmesi ve herhangi bir nedenle işletmeden ayrılan personelin yerinin nasıl doldurulacağının planlanması gerekir. Yeni personeli işe alma, bunları işletmenin bünyesinde uygun yerlere yerleştirme ve iş bölümünü gerçekleştirme, kadrolama işlevinin hedefleri arasındadır.
İnsan kazanma işletmenin çalışmaları ve işgücünün etkililiği için önemlidir. Eğer çalışanlar arasından yüksek verimli olanları seçme olanağı olsaydı, işgücü verimliliği büyük bir sorun haline gelmezdi. Verimliliği arttırmak kadrolama işlevinin amacıdır. Ayrıca personelin uygun işlere yerleştirilmeleri de işgücü verimliliğini etkilemektedir. Eğer personel daha verimli oldukları mevkilere yerleştirilmişlerse verimlilikleri buna bağlı olarak artacaktır. Yüksek verimlili çalışanları işletme bünyesinde tutabilmek için tasarlanan politika ve tatkitlerin denetimi de işgücü verimliliğine katkıda bulunacaktır.
İŞLENDİRME:
"Kadrolama" işe alma, yerleştirme ve işten ayrılmayı da içerek bir biçimde geniş kapsamlı olarak "işlendirme" personelin işletmenin bünyesine yeni çalışanların alınması anlamında kullanılmaktadır. İşverme gerçekten insan varlığını kazanmaktadır. İşverme uygulaması, yeni personel gereksiniminin saptanması, işe alma, başarılı adayların belirlenmesi, başarısız adayların elenmesi ve seçmeyi içerir. Bu amaçların her birinde teknik konuların yanında yönetim ağırlıklı konularda vardır. Bunlar işe almanın etkinliğini ve kazanılan insan varlıklarının işletmeyle uyumunu belirlemektedir.
İş verme gereksiniminin belirlenmesi için işgücü sayısının planlanması ve işletme bilgisi gerekmektedir. İşgücü sayısını planlama çalışmaları belli etkinlik düzeyinde, yapılacak işlerin sayısını ve türlerini saptayan ilkelerin oluşturulmasını amaçlar. Gözetimciler doldurulması gereken işler ve gereksinimlerine bağlı olarak, işlendirme ilkelerini saptarlar. İşe alma gereksinimlerinin akılcı bir biçimde belirlenmesi verimli iş gücü elde etmede önemlidir. Bu etkili bir işgücü kontrolü için en önemli gerektir. İş vermede gerekenlerin doğru belirlenmesi de sonraki personel alma, eleme ve seçiminde temel oluşturur.
Gerekler doğru olarak belirlenmeden iş vermede zaman ve para verimliliğinin azalmasına neden olur. Gereksiz işlerde kullanılan kaynaklar verimli çalışma ortamını bozarlar. İşlendirme etkinlikleri de önemli ölçüde kaynak harcamayı gerektirmektedir. Zaman giderleri de oldukça önemlidir. Bu giderlerin etkili yönetimi öncelikle işlendirme gereklerinin gerçekçi saptanmasına bağlıdır.
PERSONEL ALMA:
Personel alma etkinliklerinde uygulanan yöntemler bir dizi sorun yaratmaktadır. Bu sorunlardan biri kaynak seçimiyle ilgilidir.