Kabotaj bir ülkenin kendi limanlarına tanımış olduğu ticari ayrıcalıklardır. Bu ayrıcalıklardan da yalnızca o ülkenin vatandaşları yararlanabilir. Milli bir ekonomiye son derece önemli katkıları bulunan Kabotaj Kanunu ile yabancıların Türk limanlarındaki ayrıcalıkları kaldırılmıştır. Kabotaj kanunu maddeleri ve tarihi konusunda detaylı bilgi edinmek isterseniz yazımızı okuyabilirsiniz.
Kabotaj kanunu devletlerin kendi limanlarında özgürce ticaret yapabilmesidir. Yabancılara tanınan ayrıcalıkların kaldırılarak yalnızca o ülke insanlarının daha ayrıcalıklı bir şekilde ticaret yapabilmesini vurgulayan bir kanundur. Bu kanun sadece denizleri değil aynı zamanda boğazlar, göller, körfezler, koy gibi alanlarda da geçerlidir.
Kabotaj Kanunu Türk insanlarının kendi liman ve sularında ticaret yapabilmesine imkan tanıyan bir kanun olduğu için doğrudan Milliyetçilik ilkesi ile ilişkilidir. Bu kanun çerçevesinde yabancıların tüm imtiyazları kaldırılmış ve ayrıcalıklar Türk halkına verilmiştir.
Kabotaj Kanunu 19 Nisan 1926 senesinde TBMM'de kabul edilmiştir. Ancak yürürlüğe girmesi 1 Temmuz'dur. Bu kanunla birlikte kabul edilen maddeler ile Türk kıyılarında yapılan deniz taşımacılıkları, liman yükleme işlemleri ve gemi işletmeciliği gibi tüm işler Türk firmalarına verilmiştir. Kabul edilen bu kanun çerçevesinde yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı getirilmiştir.