Fiil çatıları farklı gruplardan meydana gelir. Cümle içinde bir işi yapan kişi çok sayıda kişi ise o cümle işteş fiil olarak öne çıkar. Diğer bir anlatım şekli ile, yüklemde gösterilen işin çok sayıda kişiye yapılması şeklinde ifade edilir. Yüklem üzerinden gelen bazı ekler cümle içinde işteş fiil olup olmadığı noktasında anlaşılmasına yardımcı olur. İşteş fiil olup olmadığını ancak bu şekilde anlayabiliriz.
Cümle içinde yüklemde yer alan bir işin karşılıklı veya birlikte yapılması halinde işteş fiilden bahsetmek mümkündür. Birçok farklı sınavda öğrenciler tarafından karşılaşan dilbilgisi kuralları içinde yer alır. Örnekler üzerinden anlatım yapmak çok daha mantıklıdır.
İşteş çatılı fiil, yüklemde belirtilen işin birlikte veya karşılıklı olarak yapıldığını gösteren eklerden meydana gelir. Herhangi bir cümlenin işte olması için bu ekler yüklemde olmalıdır.
Cümlede işteş fiil olup olmadığını anlamak için ilk olarak yükleme bakmak gerekiyor. Doğrudan yüklem ile alakalı olduğunu söylemek mümkündür. Yüklemin aldığı bazı ekler üzerinden cümlenin işte fiil olduğunu da anlayabiliriz. Aynı zaman ''ş'' harfi ile ön plana çıkar. Cümle içinde yer alan yüklem iş, uş, üş gibi ekler alır.
İşteş fiili anlamak için belli başlı örnekler üzerinden ele almak çok daha kolay anlama noktasında kişiye yardımcı olur. Yüklem üzerinden gelen ekler ile birlikte cümlede işin veya eylemin birlikte ya da karşılıklı gerçekleşmesi ile ön plana çıkar.
Burada eylem tüm sınıf tarafından birlikte yapılmıştır. Bu nedenle işteş fiilden bahsetmek mümkündür.
Burada eylem karşılıklı olarak yapılmıştır. Örneğe baktığımız zaman yüklem üzerinden eylemin birlikte veya karşılıklı olduğu anlaşılır. Genel olarak yükleminin almış olduğu 'ş' eki üzerinden gerçekleşmektedir.