İstanbul Boğazı'nın derinlikleri genellikle deniz trafiği ve gemi seyrine göre ölçülür ve haritalandırılır. Bu derinlikler zaman içinde değişebilir, bu nedenle gemi kaptanları ve denizcilik yetkilileri güncel harita ve bilgilere güvenmek zorundadır. İstanbul Boğazı derinliği, deniz trafiğinde de büyük önem taşır. İstanbul Boğazı'nın en derin ve en sığ yeri kaç metredir ya da en derin yeri neresi dediğimizde boğazın farklı yerlerinde farklı derinliklere sahip olduğunu öğreniriz.
İstanbul Boğazı, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlayan 29.9 kilometre uzunluğunda bir su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası olarak ikiye böler.
İstanbul Boğazı'nın genişliği, yer yer değişkenlik göstermektedir. En dar yeri, Anadolu Hisarı ile Rumeli Hisarı arasındaki 698 metredir. En geniş yeri ise, Rumeli Feneri ile Anadolu Feneri arasındaki 3600 metredir. Ortalama genişliği ise 700 metredir. İstanbul Boğazı derinliği yaklaşık olarak ortalama 100 ila 60 metre arsında değişiklik gösterirken kimi yerler sığ kimi yerler ise derindir.
İstanbul Boğazı, dünyanın en önemli suyollarından biridir ve her gün yüzlerce gemi tarafından kullanılmaktadır. Boğaz, Karadeniz'e kıyısı bulunan Bulgaristan, Gürcistan, Romanya ve Ukrayna için Akdeniz'e ulaşmanın tek yoludur. Boğazın en derin ve en sığ bölgelerini şu şekilde sıralayabiliriz: