M.Ö. 12000 – 1190 arasında Anadolu'daki Hitit kültürü yok olmuştur. Buna karşılık M.Ö. 2000 ikinci yarısı boyunca Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Suriye'de Hitit uygarlığı devam etmiştir. Kuzeyden Hitit'ler , Güneyden de Aramiler bu bölgeye gelmişlerdir. Hitit ve Arami özellikleri karışarak mimarlık ve sanat alanında kısa süreli bir kültür oluşmuştur. " Geç Hitit Sanatı" adı verilen bu kültürün örneklerine Zincirli'de ve Maraş'ta rastlanmıştır.
Geç Hitit sanatına ait ilk stel Zincirli'de ortaya çıkmıştır. Bu stel Berlin Müzesinde bulunmaktadır. Arami öğelerinin varlığı bu stelin M.Ö. 9yy'ın ikinci yarısında yontulduğunu göstermektedir. Luvi adı taşıyan Kral Kilamuva, iç kale girişinde kabartmasıyla Sam'al'daki Luvi ve Aramileri uzlaştırdığını kente barış ve zenginlik getirdiğini açıklamaktadır. Kilamuva'nın başında ucu sivri bir çıkıntıyla biten takke biçimli bir başlık vardır. Saç ve sakal biçimi ise Asur modellerine yaklaşmaktadır; Geleneksel Hitit sanatındaki Figürler gibi bıyıksızdır. Burnu, sami topluluklarındaki gibi kavislidir. Elinde hükümdarlığın simgesi olan Lotus goncasını tutmaktadır. Kilamuva'nın bozalt steli, hükümdarı oğluyla birlikte göstermektedir. Her iki figür de, ön ucu yukarı kıvrık ince bağcıklarla tutturulmuş sandallarla betimlenmiştir.
Zincirli'de ayrıca bir stel daha bulunmuştur. İç kale'deki Hilani- I'in yakınlarında " Prenses Kabartması" olarak anılan mezar steli bulunmuştur. 1,5 metre yüksekliğindeki dikdörtgen stelin alt kısmında bir kaideye oturtulmasını sağlan bir kamu bırakılmıştır. Anadolu ve Mezopotamya'da rastlanmazi Aramilere özgüdür. Kabartmada, yüksek ve çok yalın biçimli bir koltukta oturan kadın figürü betimlenmiştir. Kompozisyonda kanatlı güneş kursu ( Hitit öğesi) ve sol elinde tuttuğu lotus gocası, yapıtın bir kraliçe yada prensese ait olduğunu göstermektedir. Başında Aramilerin giydiği diademli ( ince bant biçimindeki taç) bir ti ara taşımaktadır.