Hicret, Hz. Muhammed ve Hz. Muhammed'in önderliğindeki Müslüman halkın 622 yılında Mekke'de bulunan ve Mekkeli müşrik adı verilen putperest kesimin baskılarından dolayı Medine'ye göç etmesi durumudur. Hicret, birçok farklı sonucu beraberinde getirmiş ve İslam'ın yayılmasına yardımcı olmuştur.
HİCRET NEDİR?
Hicret, sözlükte "terk etmek, ayrılmak, ilgisini kesmek" anlamına gelen hecr (hicran) mastarından türemiştir ve anlamı "kişinin herhangi bir şeyden bedenen, lisanen ya da kalben ayrılıp uzaklaması" olarak tanımlanır. Ancak hicret kelimesini genelde "bir yerin terk edilmesi ve başka bir yere göç edilmesi" anlamında kullanılmaktadır.
Terim olarak kullanılan hicret ise, Hz. Muhammed ve Hz. Muhammed'in izindeki müslümanların gayri müslim bir ülke olan Mekke'den ayrılıp Medine'ye göç etmesi anlamına gelir. Mekke'den Medine'ye göç eden müslüman kişilere muhacir; Hz. Muhammed ve muhacirlerin göçü ile yerleşmesine yardımcı olan Medineli müslüman kişilere ise ensar unvanı verilmiştir.
Hicret kaç yılında gerçekleşti sorusuna hicret yılı 622'dir cevabını verebiliriz. Jülyen takvimine göre hicret, 13 Mayıs 622 ile 28 Mayıs 622 arasında yaşanmış ve 15 gün sürmüştür.
HİCRETİN NEDENLERİ
Kur'an – ı Kerim'de "Cihad" sonrası en önemli vaka olan "Hicret"ten bahsedilmektedir. Hicret'i İslam dininde bu kadar önemli kılan ise, bir müslüman için hicret etmenin o müslümanın iman gücünden kaynaklanıyor olmasıdır.
Hz. Muhammed, vahiyler gelmeye başladıktan sonra yanına gelen tüccarlara onların istemesi halinde İslam'ı anlatmıştır ve islami yaşantıdan bahsetmiştir. Bu süreçte 620 yılında ticari amaçlar ile Mekke'ye gelen 6 kişilik bir tüccar gurubuna Hz. Muhammed İslam'ı anlatmış ve onların İslam dinini benimsemesine yardımcı olmuştur.
İslam dini Mekke halkı tarafından kabul görmediği için müslüman olan kesim İslam üzerine gizli buluşmalar yapmış ve akabe denilen yerde görüşmeye başlamışlardır. Bu olaydan sonra zaman içinde İslam ve Allah'a inananların sayısı artmaya başlamış ve zaman içerisinde inançlarını değiştirerek Müslüman olan kişilerin sayısı günden güne çoğalmıştır. Bu durumdan rahatsız olan Mekkeli halk, bir diğer adı ile Mekkeli müşrikler Müslüman halka baskı yapmaya başlamış ve hicretin meydana gelmesine neden olmuşlardır.
Hicret'in başlıca nedenleri şunlardır:
HİCRETİN SONUÇLARI
Hicret, 28 Mayıs 622 tarihinde gerçekleştikten sonra bu göçün bazı sonuçları olmuştur. Hicretin sonuçları İslam için oldukça önemlidir. Hicretin başlıca sonuçları şunlardır:
MEKKE'DEN MEDİNE'YE HİCRET EDENLERE NE DENİR?
Mekke'den medine'ye hicret edenler sadece gayrimüslim bir ülke olan Mekke'den darülharp yani İslam ülkesi olan Medine'ye göç edenlerdir. Bu göçe katılan her Müslümana muhacir unvanı verilmiştir. Muhacirlere yardım eden ve destek olan Medineli Müslüman halka ise ensar adı verilir.