Askerlik pek çok genç için zorlu bir süreçtir. Zamanı geldiğinde her genç erkek askere gider. Bu zor zamanlarında çevresi gencin en büyük destekçisidir. Özellikle aile ve arkadaşlar, askere gidecek gencin bu süreçte yanında olduğunu hissettirir ve bunu da iyi dilekler söyleyerek gence gösterir. Askere giden gencin yalnız olmadığını hissettirmek için yakın çevresi tarafından psikolojik destek vermek gerekir. En çok kullanılan cümlelerden birisi olan hayırlı teskereler, askere gidecek gencin moralini düzeltmesi açısından önemlidir. Peki sıklıkla kullanılan hayırlı tezkereler ne demek, kime denir ve ne anlama gelir? Bu soruların cevabını merak eden pek çok insan, cümlenin anlamını araştırır.
Askere giden gençlere, onların kendilerini iyi hissetmesini sağlamak için destek olmak gerekir. Bu durumda çevresi ve ailesi, askere gidecek gence iyi dileklerde bulunur. Bu iyi dileklerini ise çok sık kullanılan sözlerle ifade eder.
En çok kullanılan cümlelerden birisi olan hayırlı teskereler, askerin askerlik vazifesini tamamladığını ifade eder. Burada tezkere kelimesi, askerlik görevinin bittiğini işaret eden bir belgedir. Hayırlı tezkereler sözü, askerin herhangi bir sorun yaşamadan askerliğini bitirmesi için güzel dileklerde bulunmaktadır.
Bir askeri uğurlarken, onun yanında olduğunu hissettirmek için güzel dileklerde bulunuruz. Askere gidecek gençlere ise en çok hayırlı teskereler cümlesi söylenir. Hayırlı teskerelerin anlamı, kişiye herhangi bir zorluk yaşamadan, hayırlı bir şekilde askerliğinin yapılması için iyi dileklerde bulunmaktır.
Teskere, askerliğin sorunsuzca bittiğini işaret eden bir belgedir. Bu durumda askerliğini sorunsuzca bitirmiş kişiye çevresi hayırlı teskereler cümlesini kullanır. Hayırlı teskerelerin okunuşu ve yazılışı çok merak edilir. Pek çok kişi tarafından karıştırılan bu sözün doğrusu 'hayırlı teskereler'dir.
Askere gidecek gençlere en çok söylenen sözlerden birisi olan hayırlı tezkerelerde 'tezkere' kelimesinin nasıl yazıldığı merak edilir. Çok fazla karıştırılan bu kelimenin doğru yazımı 'tezkere' şeklindedir. Hayırlı tezkereler, bir askerin zorluk yaşamadan bu süreci rahatlıkla atlatması için söylenen bir dilektir.
TDK'nin konuyla ilgili maddesi şu şekilde;
tezkere
1. isim ► pusula (II):
"Bu vaziyette en tabii çare, ona küçük bir tezkere yazmaktı." - Reşat Nuri Güntekin
2. isim Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt:
"Nihayet yol tezkerem yapıldı, üstüm başım düzeltildi." - Yahya Kemal Beyatlı
3. isim, askerlik Askerlik görevinin bittiğini bildiren belge.